Obkroži nas z mirom

»To sem vam povedal medtem, ko še ostajam pri vas. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem.« (Jn 14,25–27)
V današnjem evangeliju Jezus napove svoj prihod in prihod Svetega Duha za binkošte. Tistim, ki se bodo držali njegove besede, obljublja, da nikoli več ne bodo sami. Darilo, ki nam ga daje ob odhodu, je mir; naroča nam, naj se ne vzemirjamo in naj nas ne skrbi.
Žal imamo ljudje zelo radi kaos. Iščemo mir, trudimo se za mir, a vendar tako težko sprejmemo, da je mir naša pravica od rojstva naprej, da je to darilo in da Bog hrepeni, da bi nam ga dal.
V današnjem prvem berilu smo slišali, kako je nastal konflikt med Pavlom in Barnabo in neimenovanimi tretjimi. Prepirali so se okrog tega, ali naj bodo spreobrnjeni obrezani. Pavel in Barnaba sta strogo nastopila proti kaosu. Posvetovala sta se z apostoli in starešinami. In kar je najpomembneje, posvetovali so se s Svetim Duhom. V pismu apostoli pišejo: »Sveti Duh je sklenil in mi z njim …« (Apd 15,28). Prvi kristjani so Jezusa držali za besedo. Verjeli so, da jih bo Sveti Duh vodil.
Dva tisoč let kasneje hrepenimo po veri prvih apostolov. Nismo v miru, pogosto nas tarejo skbi in strahovi. Vse se zdi tako nejasno. V današnjem evangeliju Jezus razloži Sveto Trojico in postavi trden okvir, na katerega se lahko vedno opremo. Koliko smo v miru, je odvisno od globine našega odnosa z vsakim izmed članov Trojice. Potrebujemo Očeta. Potrebujemo Odrešenika. Potrebujemo Tolažnika.
Kako lahko poglobimo odnos z Bogom, ki je tri v enem?
Na srečo je nekdo pred nami razumel to veliko skrivnost. Sveti Patrik je pred stoletji napisal molitev lorika, v kateri prosi za varstvo. V tej molitvi se obrača k Sveti Trojici s prošnjo, naj ga obdaja. Molitev je znana kot oklep sv. Patrika in govori o naši močni želji, da bi bili obkroženi z Bogom. Pesem prepeva Gayle Salmond in je lahko jutranja molitev: »Bodi nad menoj kot opoldansko sonce, bodi pod menoj kot skala pod mojimi nogami, bodi ob meni, veter na moji levi in desni, bodi za menoj, obkroži me s svojo resnico in svetlobo.«
Tako kot sv. Patrik lahko verjamemo, da nas Božje uho sliši, da nas Božja roka vodi, da nas Božja moč podpira, da nas Božji ščit zakrije. Vsak od nas potrebuje ščit – oklep – da nas varuje, ne samo pred svetom, ampak pred lastno nevero.
Oče, Sin in Sveti Duh: Ljubezen, Ljubljeni in Tolažnik, pridite in nas obdajte z mirom. Sredi kaosa nam dajte jasnost. Pomagajte nam, da bomo trdni v prepričanju, da imamo pravico in dolžnost klicati pomoč in zaščito. Prosimo vas za močno razumevanje naše vere in pogum, da jo bomo razglašali.
V tem tednu se še posebej priporočajmo sv. Patriku. Prosimo ga, naj posreduje za nas in nam izprosi mir in jasnost in živo razumevanje Trojice, treh Božjih oseb v eni, ki so vedno z nami.

avtor: Karen Johnson
vir: http://celebrationpublications.org/
prevod: Petra Grimani