Kako se je prikazal Jezus?

Človek, ki vstane od mrtvih, se ne prikaže kar tako, naključno ali komurkoli – prikaže se doloženim ljudem z določenim namenom. Če ne bi bilo tako, bi bilo prikazovanje le kazanje nove obleke javnosti.
Jezuse se je najprej prikazal Mariji Magdaleni. Na nek način izgleda, kot da je bilo to, da se ji je prikazal, njena izbira. Ona je bila tista, ki je vztrajala v njegovi bližini. Pisma nam pripovedujejo, da je bila ena izmed žena, ki so Jezusa podpirale pri njegovih potovanjih; bila je med redkimi, ki so bili ob njem, ko je bil križan in umrl. In bila je tista, ki je bila ob njegovem grobu, na kraju, kjer ga je nazadnje videla.
Zato jo je Jezus nagradil s svojim prvim obiskom kot novi človek. (Ne pa zato, ker bi imela romantično razmerje, kot je napisal nekdo v twittu. Klicala ga je »Učitelj«, ne »Dragi«!) Ko je Marija spoznala Jezusa tri leta pred tem, ga je takoj prepoznala kot nekoga, ki bi jo lahko naučil, kaj je smisel življenja. On pa je v Mariji videl idealno učenko: bila je vedoželjna, sledila je navodilom in bila mu je vdana.
Nato se je Jezus prikazal Petru. Ker je bil glava apostolov in ker je Jezus vedel, da Peter potrebuje pozornost. Pozneje bodo v njegovi težki službi voditelja Cerkve vanj dvomili člani te Cerkve, nečlani pa ga bodo javno sramotili. Jezus mu je moral mu je zagotoviti, da ga Gospod v vsem podpira. A Peter je imel tudi osebni problem. Kot prvi v Jezusovi družbi je javno zatajil svojega gospodarja in prijatelja. Peter ne bi mogel postati Jezusov odposlanec, dokler ne bi bil prepričan, da mu ta še vedno zaupa in da mu je odpoustil. Jezus med njimi vse poravna s pogovorom o ljubezni in vodenju.
Kasneje se je Jezus prikazal skupini učencev. Tudi to srečanje je bilo nujno potrebno. Niso bili povsem zvesti prijatelji. Kljub številnim prilikam o Božjem kraljestvu niso vedeli, kaj to je, niti potem, ko jim je razlagal na samem. Čeprav je Jezus učil, da bo kraljestvo vse izenačilo in bodo v njem vsi ljudje dobrodošli, so hoteli biti glavni. Jezus se jim je prikazal v svojem novem stanju, da bi jim dal okusiti, kako bo takrat, ko bo Božje kraljestvo v celoti tu. Brez te izkušnje bi apostoli ponavljali svoje staro napačno mišljenje in učili napačen evangelij.
Jezus se je prikazal dvema učencema, ki sta se prehitro vdala. Zapustila sta svoje mesto in sta bila na poti v svoje staro življenje. Jezus se jima je najprej prikazal kot tujec, da bi preveril njuna stališča in tako izvedel, kako jima lahko pomaga. Dvojica je izlila svoje srce pred tem tujcem (tako sta mislila), ko sta mu govorila, kako so učenci vse svoje upe položili v čudovitega pridigarja, neustrašnega preroka, čudovitega čudodelnika. Kako je lahko lepa obljuba tako nesrečno propadla? Jezus jima je pokazal, da njuna vera ni bila zaman.
Ne vemo, če se je Jezus prikazal svoji Materi, a mislimo si lahko, da se je. Morda je bila razočarana, da je njen sin postal potujoči pridigar, namesto preprost družinski mož. Moral ji je povedati, koliko ga je naučila, koliko je mislil nanjo, kako so ga spomini nanjo gnali naprej, ko ni mogel več ...
Jezus se je prikazal vsakomur drugače, ker je vsakdo poseben, drugačen, samosvoj. Kako se prikazuje tebi?

avtor: fr. James Smith
vir: http://celebrationpublications.org/
prevod: Petra Grimani