Poklical si me z besedo, po imenu Ko odgovarjam na ta klic, sem resnično izpolnjen in svoboden.

Ves mesec skušamo okrepiti našo vero. Pripravljamo se na leto vere, ki se bo začelo 11. oktobra, ob 50. obletnici začetka II. vatikanskega koncila.

In Marija je prva vodnica na naši poti vere, ki jo doživljamo z veseljem. Kako pa nam lahko Marija pomaga na poti vere? Zakaj je ravno ona tista, ki bi utrdila mojo vero? Rekli bomo: Marija je, kakor vsak človek hrepenela po Bogu, toda obenem čutila okornost človeškosti. Ta okornost ni izhajala iz kakšnega greha, ampak iz preprostega dejstva, da smo ljudje pred Bogom majhni in krhki. Če si prizadevamo za kaj dobrega, kmalu začutimo, da naletimo na veliko ovir. Marija nam je lahko najprej pomoč pri utrditvi naše vere v tem, da v njej vidimo vzor dovršitve. Čeprav je bila čisto navaden človek, je bila z dušo in telesom vzeta v nebesa.

Brez pomislekov lahko spoznam, da dejanja, ki jih izvršujem po Božji volji, niso zaman, ampak se še kako poznajo v mojem življenju. Ko Bogu služim s čistim srcem in dovolim, da se na meni Božja volja uresničuje, se v moji notranjosti resnično nekaj dogaja. Marija je prvi vzor dovršitve in s tem jasno znamenje, da človekova dejanja niso izvršena v prazno, ampak v smo resnično deležni izpolnitve našega življenja takrat, ko opravljamo preprosta dela z dobroto in veseljem. Marija nam utrjuje našo vero tudi tako, da nam pove, kako človek ničesar na izgubi takrat, ko svoje življenje oblikuje po Božji besedi.

Papež Benedikt XVI. nam v dokumentu Verbum domini takole pravi: “Naš glavni namen je obnoviti vero Cerkve po Božji besedi”; zato je nujno pogledati tja, kjer se je vzajemnost med Božjo besedo in vero v polnosti uresničila, se pravi na Devico Marijo, “ki s svojim 'DA’ besedi zaveze in njenemu poslanstvu odlično uresničuje Božjo poklicanost človeštva.”. Človek, ustvarjen po Besedi, najdeva svoj dopolnjeni vzor prav v Marijini poslušni veri. Ona se nam od Oznanjenja do Binkošti predstavlja kot žena, ki je do kraja v službi Božje volje. Brezmadežno spočetje je ta, ki je “polna milosti” Božja (prim. Lk 1,38). Njena poslušna vera je njeno bivanje, ki ga je vsak trenutek oblikovala v skladu z Božjo pobudo. Devica s poslušanjem živi v polnem sozvočju z Božjo besedo; v svojem srcu hrani dogodke svojega Sina in jih zlaga v edinstven mozaik.

Če je Bog vse stvari ustvaril z Besedo … – ali ni nekaj najpametnejšega in najlepšega, da to besedo ponovno poslušam in ji dajem tudi danes stvariteljski pomen?

Če je Bog čoveka poklical z besedo, po Imenu, ali nisem tudi sam najboj pristen, kadar odgovarjam na ta klic Božje besede?

V poslušnosti Bogu ni nobene nevarnosti, da bi bil jaz razvrednoten, ampak bom v svojem življenju izpolnjen in svoboden. Marija je to pot shodila, pokazala nam je, da na njej ni nobene nevarnosti razen te, da se sami zakrknemo pred Bogom.

Molimo.
Marija Pomagaj.
Na Brezjah je tvoja šola vere,
v katero vedno znova vstopamo nebogljeni.
Ti nas učiš, naj Bogu prisluhnemo
in izpolnimo njegovo voljo z vsem srcem.
Ti nas napolnjuješ s tistim zaupanjem,
ki je sposobno preživeti tudi najhujše stiske
in ohraniti vero.

Kakor si bila mnogim Slovencem
upanje v stiskah na vseh koncih sveta,
tako nam utrjuj vero,
da bomo v teh negotovih časih
v veri vztrajali. Amen.