Marija, Mati in Kraljica sobota po vnebohodu, sobota pred nedeljo vnebohoda

V Italiji (in ponekod drugod) praznujejo vnebohod na 7. velikonočno nedeljo. V sosednji tržaški škofiji praznujejo v soboto pred vnebohodno nedeljo praznični spomin Marije Matere in kraljice, kateri je posvečena cerkev na Vejni nad Trstom.

To cerkev so Tržačani (škof Antonio Santin) pred vojsko leta 1945 obljubili postaviti, če bo mesto obvarovano razdejanja. Leta 1959 so to obljubo začeli uresničevati z namenom, da postavijo cerkev v čast Mariji, kraljici Italije. Leta 1954 je namreč Pij XII. uvedel splošni praznik Marije Kraljice (gl. 22. avgust), Trst, ki je bil na meji Italije (pred »železno zaveso«), naj bi Marijo še posebej počastil.

Po daljših posvetovanjih s slovenskim tržaškim duhovnikom dr. Jakobom Ukmarjem, bolonjskim kardinalom Lercarom in tudi s papežem Janezom XXIII. so naslov cerkve na Vejni, in s tem tudi današnjega praznika, izrazili v koncilskem duhu. Cerkev je bila posvečena leta 1966, leta 1976 so bile odobrene posebne mašne molitve, leta 1986 pa je bilo godovanje vključeno v liturgični koledar tržaške škofije.

Smolik

VIR: Leto svetnikov, 2, 1999. Smolik, M., ur., Celje, Mohorjeva družba, str. 254.