Novice
24. maj 2023
Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev 24. maja je praznik Marije Pomagaj, dan, ko se Kraljici Slovencev zahvaljujemo za vse milosti, ki jih prejemamo po Njeni priprošnji. Praznični dan smo zaključili s prireditvijo na trgu pred baziliko.

V Katoliški cerkvi 24. maja obhajamo praznik Marije Pomočnice kristjanov oz. Marije Pomagaj. V Sloveniji je slovesni praznik, saj je Marija Pomagaj glavna zavetnica Slovencev.
Kar dva zgodovinska dogodka sta napotila Cerkev, da je dala Mariji naziv »Pomočnica kristjanov« in tudi vpeljala poseben praznik v cerkvenem koledarju.
V 16. stoletju, pod papežem Pijem V., so Turki ogrožali dežele okrog Sredozemskega morja. Zbral je 222 ladij in 40.000 vojakov, vsi so se kleče izročili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15.000 krščanskih sužnjev. Papež je zato dal Mariji naziv »Pomočnica kristjanov« in ga dal vplesti tudi v litanije.
Praznik je tudi spomin na vrnitev papeža Pija VII. iz Napoleonovega ujetništva nazaj v Rim. Cesar Napoleon je na svojih vojaških pohodih zasedel tudi Rim in 17. maja 1809 razglasil, da papeževe države ni več. Hkrati je ukazal, naj papeža ujamejo in ga odpeljejo v Francijo. Leta 1814 se je zgodil preobrat. Napoleon je bil premagan in odstavljen. Papež Pij VII. se je 24. maja istega leta slovesno vrnil v Rim in odredil, da se ta dan slavi praznik Marije Pomočnice kristjanov.
In prav tistega leta 1814 je slikar Leopold Layer ustvaril čudovito podobo Marije Pomagaj.

Praznični dan smo pri Mariji Pomagaj na Brezjah slovesno zaključili s prireditvijo MARIJA PREČISTA, VSEH MILOSTI VIR. Beseda in pesem sta se združili v zahvalo Mariji Pomagaj za uslišane priprošnje, za številne molitve, ki jih pred Njo polagajo romarji. Obenem smo želili obeležiti jubileje, ki jih slavimo letos: 160-let od prvega čudeža, prve milostne ozdravitve pred podobo Marije Pomagaj, 125-let prihoda frančiškanov na Brezje ter 35-letnico razglasitve brezjanske cerkve za baziliko.
Veseli in počaščeni smo, da so se povabilu k sodelovanju na nocojšnji prireditvi odzvali slovenski glasbeni ustvarjalci, različnih glasbenih zvrsti. Z izborom pesmi, ki so jih pripravili, smo spletli venček Mariji v zahvalo.

Preko 2000 poslušalcev se je zbralo na trgu pred baziliko in z navdušenjem so spremljali dve in pol urni program, ki so ga soustvarjali: Lovski rogisti Bohinj, Gorenjski oktet, Flora Ema Lotrič, Otroško-mladinski pevski zbor Spominčice, Veseli Begunjčani, Ana Dežman, Marko Vozelj, Nina Pušlar, Silvo Pliberšek in Modrijani.
Povezovalca Mateja Rosa in Jure Sešek sta nas z besedo vodila skozi zgodovino Slovenskega Marijinega narodnega svetišča in z napovedmi nastopajočih spletla čudovito zgodbo.
Ob zaključku prireditve sta povezovalca k besedi povabila rektorja bazilike, dr. p. Roberta Bahčiča, ki se je zahvalil vsem nastopajočim, da so se odzvali na naše povabilo in brez honorarja sodelovali na prireditvi s katero smo se želeli pokloniti Mariji Pomagaj in zahvaliti za vse Njene milosti in posredovanja. P. Robert se je ob koncu za pripravo, koordinacijo in izvedbo koncerta zahvalil vodji Romarskega urada Brezje, dr. Andreji Eržen Firšt. Ker letos praznujemo tudi 800-letnico prvih jaslic sv. Frančiška Asiškega, je p. Robert izvajalcem v zahvalo poklonil posrebrene jaslice, delo umetnika Christopha Steidl Porenta.
Večer smo zaključili z blagoslovom in veselo zaključno pesmijo, Golica, ki so jo skupaj izvedli Veseli Begunjčani in Modrijani.

Z besedo in pesmijo smo sklenili venček v zahvalo Mariji Pomagaj, ob Njenem prazniku. Marija Pomagaj v vseh časih in mnogim ljudem ostaja navdih. Bila je navdih tudi nam vsem. Hvaležni smo, da smo lahko tu, da smo bili deležni milosti, ki jih po Njeni priprošnji prejemamo.

Iz srca hvala vsem glasbenikom, ki so se odzvali našemu povabilu in brez želje po honorarju nastopili na prireditvi. Hvala tehnični ekipi, pod vodstvom Petra Švaba. Hvala vsem romarjem k Mariji Pomagaj, da smo lahko skupaj praznovali Njen praznik. V veselju in spoštovanju, ljubezni drug do drugega in do sebe.
»Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen.« (1 Kor 13,13)

Radi imejmo našo deželo Slovenijo, bodimo ponosni in veseli kristjani!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt
Foto: Janez Kotar

Fotografije