Ob Baziliki

Trg pred Baziliko se nadaljuje v Park miru s kipom svete Družine in križem, pogled pa seže naprej do Julijcev z očakom Triglavom. V parku so občasne razstave, kraj pa vedno vabi k oddihu in duhovni poglobitvi ob lepotah stvarstva.

Za cerkvijo je Muzej jaslic, ki ga lahko obiščete vsak dan, razen ponedeljka. Muzej je sad truda posameznikov, ki se zbirajo v Društvu jasličarjev in nadaljujejo bogato slovensko izročilo. “Bog prihaja k nam,” je sporočilo adventa in božiča, ki je lepo in živo skozi vse leto.

Vabljeni, da se si ogledate številne upodobitve Božjega rojstva in se naužijete lepot jaslic. Na ogled je tudi nekaj votivov – razstavljene votivne slike predstavljajo majhen del duhovnega in kulturnega bogastva, ki so ga pri Mariji Pomagaj na Brezjah darovali in zapisovali rodovi romarjev.

Varuhi svetišča na Brezjah so frančiškani že od leta 1898, ko je ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič izročil samostan manjšim bratom, da bi Brezje vedno imele dovolj spovednikov.

V galeriji samostana je na ogled križev pot akademskega slikarja Nikolaja Mašukova. Ogled slik je lahko molitev za vse, ki so v kakršnikoli stiski in potrebujejo našo pomoč. Za vse, ki se zatekajo k nam, za vse, ki so hvaležni, in tudi za tiste, ki hvaležnosti ne znajo pokazati.