Novice
01. september 2015
Kronanje milostne podobe Marije Pomagaj 1. septembra 1907 je ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič kronal milostno podobo Marije Pomagaj na Brezjah.

Katoliška Cerkev ima navado, da krona podobe, ki so pri ljudeh posebno v časteh. Odkar so se na Brezjah dogajala izredna uslišanja, je vse bolj živa postajala misel, da bi kronali tudi podobo Marije Pomagaj. Željo so sprožili frančiškani, varuhi milostne podobe, velik Marijin častilec škof dr. Anton Bonaventura Jeglič pa je prosil za potrebno dovoljenje v Rim.

Apostolski Sedež je prošnjo uslišal in prosilca samega pooblastil, da kronanje izvrši. Za to slovesnost so izbrali angelsko nedeljo, 1. septembra 1907.

Že na predvečer se je zbralo veliko ljudi, cele množice pa so prihajale na Brezje še v nedeljo zjutraj z vlaki, vozovi, s kolesi, peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše in se vrstile druga za drugo, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli Sveto Obhajilo.

Ob devetih se je zbralo na Brezjah nad 30.000 vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič je, obdan z več kot sto duhovniki, z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje.

Škof Anton Vovk je v svoji pridigi ob 50. letnici kronanja brezjanske Marije dejal:
“Predragi v Gospodu! Ob jubilejnem spominu na kronanje brezjanske Kraljice in Pomočnice se moramo jasno zavedati: Mi moramo biti Marijina krona, mi ji moramo biti v veselje, potem ji bo šele zlata krona na sliki ugajala, ker bo zunanji znak naše notranje čistosti, svetosti in krščanskih kreposti. To spoznanje in ravnanje moramo imeti! Zakaj, če mi verni Slovenci nismo živa Marijina krona, potem je Marija pri nas še brez krone… Ko pravi sv. Pavel Filipljanom, da so njegovo veselje in njegova krona, jih pa v istem stavku poziva, naj stojijo v Gospodu, na več drugih mestih v svojih pismih pa naroča: Stojte v veri. Isto, predragi v Gospodu, nam pravi in naroča tudi Marija. Da bomo njeno veselje in njena krona: Stojmo trdno v veri, v čolnu Kristusove Cerkve! Zavedajmo se, da je Kristus izročil posebej ves nauk, ves zaklad božjega razodetja svoji ustanovi sv. Cerkvi; njej je postavil vidnega poglavarja, poslal ji je Svetega Duha, da jo razsvetljuje in varuje vsake zmote, da božje resnice čisto uči in jih izroča iz roda v rod do konca dni. V tej veri, ki je najdražja dediščina naših očetov, po besedi sv. Pavla in po Marijini želji: Stojmo! Ne kakor otrok na majavih nogah, ki pri vsakem koraku lahko pade! Ne kakor bolnik, ki le s težavo prestavlja noge, v katerih ni moči! Stojmo s trdnimi nogami, kakor hrasti na poljani, ki so pripravljeni na sunke vetra od vseh strani! Stojmo, kadar Bog dopušča, da se naša vera boleče preizkuša! Stojmo, da v neveri grešnega sveta ne utonemo in z zgledom vernega življenja pokažemo, kako je treba svetne dobrine uporabljati, da gotovo tudi večne dosežemo! Stojmo v veri v vseh preizkušnjah življenja, kakor je stala Marija v uri najhujše preizkušnje pod križem, na katerem je umiral njen Sin za naše odrešenje… In Marija, Mati, Kraljica in Pomočnica naša, nam bo posredovala, da bomo varno potovali po poti življenja do tedaj, da nas bo, po njeni priprošnji, njen Sin, Jezus Kristus, kronal v nebesih s slavo in častjo. Amen.”

Pripravila: AEF

Fotografije