O Mreži evropskih Marijinih svetišč

Lurški škof msgr. Jacques Perrier je leta 2003 povabil k povezovanju med seboj rektorje 15 evropskih Marijinih svetišč. Izbral je predvsem narodna svetišča in jim čez dve leti, ko je papež Janez Pavel II. uvedel še svetli del rožnega venca, pridružil še pet drugih. Tako je danes po vzoru dvajsetih skrivnosti rožnega venca 20 svetišč povezanih v Mrežo evropskih Marijinih svetišč.
Vsako leto se predstavniki svetišč zberemo na študijskih dnevih, kjer razmišljamo o pastorali romarjev in obiskovalcev Marijinih svetišč. Med seboj izmenjamo dobre izkušnje in se opozarjamo tudi na težave in pasti.
Ugotavljamo, da obisk romarskih svetišč vztrajno narašča in s tem tudi raste pomembnost teh žarišč duhovnosti. teme naših predavanj in pogovorov se predvsem dotikajo vprašanj okoli zakramenta sprave, nove evangelizacije, duha služenja …
Če boste obiskali Lurd, boste v podzemni Pijevi baziliki videli razstavljene slike vseh dvajsetih Marijinih svetišč, na gradu pa si boste lahko ogledali razstavo, kjer je predstavljena kratka zgodovina posamezne božje poti.


Oglejte si Mreža Marijinih svetišč Evrope na večjem zemljevidu.

V Mrežo evropskih Marijinih svetišč smo povezani:
Altötting
Banneux
Brezje
Csiksomlyo
Čenstohova
Einsiedeln
Fatima
Gibraltar
Knock
Levoča
Loretto
Lurd
Mariapoč
Mariazell
Marija Bistrica
Mellieha
Vilna
Walsingham
Zaragoza
Zarvanyzia
Pri naslednjih srečanjih smo tudi predstavniki Brezij aktivno sodelovali:
2003 Lurd
2004 Fatima
2005 Mariapoč
2006 Knock
2007 Vilna
2008 Zaragoza
2009 Częstochowa
2010 Gibraltar
2011 Walsingham