Rožnovenska pot Rožnovenska pot je nastala ob poglobljeni molitvi rožnega venca. Vsi štirje deli so položeni v čudovito naravo. Na tej poti smo predvsem povabljeni k poglobljeni molitvi.

V tlorisu ima pot obliko rožnega venca, ležečega na štirih točkah, ki v naravi predstavljajo štiri cerkve, in sicer: bazilika Marije Pomagaj na Brezjah, sv. Neža na Brezjah pri Tržiču, sv. Janez Krstnik v Kovorju in sv. Jakob v Lešah. Celotna pot je dolga približno 12 kilometrov in jo lahko prehodimo v slabih štirih urah. Brezjanska bazilika je prva v Evropi, ki je dobila še »rožnovensko pot« poleg »poti miru«, ki je bila začrtana že prej. Pot je bila prvotno označena le z znaki, narisanimi na drevesnih deblih ob poti – z belim krogom, v katerem sta srce in križ zelene barve. Sedaj je z dokončanjem projekta pot še dodatno označena z betonskimi kvadri, na katerih je pritrjen lepo izdelan kovinski logotip poti, info točka, kjer se romarji lahko vpišejo v vpisno knjigo, dodane so usmerjevalne table in nekaj ličnih klopi, kjer si romarji lahko oddahnejo. Sredi vasi Brezje pri Tržiču (Sveta Neža) je pri ekološki kmetiji, ki jo vodita Marjeta in Marjan Ovsenek (pred njihovo hišo je klopca in kvader z oznako rožnovenske poti), mogoče dobiti tudi domačo hrano in pijačo, da se okrepčate pred nadaljevanjem poti.

Logotipi na betonskih kvadrih vsebujejo tudi napotek romarjem, kateri del rožnega venca naj bi molili med delom poti. Skupni del vodi od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do razpotja pred Peračico, nato pa sledijo veseli del od razpotja za naselje Peračica do naselja Hudo, svetli del od naselja Hudo do Brezij pri Tržiču, žalostni del od Brezij pri Tržiču do Leš, častitljivi del od Leš preko Peračice do razpotja in sklepni del od razpotja do bazilike na Brezjah.

Že ob začetku začrtane rožnovenske poti se je v okviru društva »Sveta Neža« iz Brezij pri Tržiču tudi oblikovala skupina »Prijatelji rožnovenske poti«, ki je prevzela organizacijo romanj in jih nekaj tudi že izvedla. Vsako leto se nekajkrat na pot podamo skupaj, datumi so objavljeni v napovedniku na spletni strani bazilike, ki jo pregledujete. Vse dni v letu ste povabljeni, da se na pot podate sami, posamično ali v skupini, pot prehodite v celoti ali pa po posameznih delih in se v tišini in lepoti stvarstva srečate z Bogom in Marijo.

Besedilo in fotografije: Jožica Kajzer, več o poti na strani Rožnovenske poti


View Larger Map

OPIS IN DOLŽINA POTI SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Dolžina poti je 12,20 km, prvi odsek poti Brezje – odcep za Peračico je upoštevan dvakrat. Pot se začne pred baziliko na Brezjah in poteka proti vzhodu skozi vas Brezje po lokalni cesti proti Peračici.

Prvi odsek poti – dolžina je 1,25 km
Uvodni del rožnega venca:
pot gre po lokalni cesti od bazilike Marije Pomagaj do razpotja za Peračico.

Drugi odsek poti – dolžina 1,85 km
Veseli del rožnega venca:
prične se na odcepu za Peračico. Poteka po lokalni cesti proti domačiji “pr’ Janežč’” in se nato desno odcepi na gozdno cesto proti potoku Strašnik, nadaljuje pa po gozdu do huškega polja.

Tretji odsek poti – dolžina 2,90 km
Svetli del rožnega venca:
pot nas vodi od gozda prek polja mimo kmetije “pr’ Zazk’”, po kolovozu in cesti do križišča v središču vasi Hudo, od tam pa po lokalni vesti do vasi Brezje pri Tržiču (Sv. Neža).

Četrti odsek poti – dolžina 2,20 km
Žalostni del rožnega venca:
v križišču pot zavije levo mimo odcepa za Popovo, nato gre skozi Vadiče in naprej do vasi Leše.

Peti odsek poti – dolžina 2,75 km
Častitljivi del rožnega venca:
na dnu vasi vasi Leše se pot obrne levo in poteka po lokalni cesti skozi Peračico in se nato priključi na že prehojeno pot.

Šesti odsek poti – dolžina 1,25 km
Pot nas vodi nazaj do bazilike Marije Pomagaj na Brezjah.