Novice
06. avgust 2017
Jezusova spremenitev na gori Glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« (Mt 17,5)

Cerkev 6. avgusta obhaja praznik Gospodovega spremenjenja. Ta praznik nas vabi, kakor v svojih katehezah pravi Benedikt XVI., da gledamo na zemeljske stvari z Božjim pogledom. “Na gori Tabor so imeli Peter, Jakob in Janez izjemno doživetje: zrli so slavo Božjega Sina in predokušali delček Raja, kjer je pšenica že ločena od ljuljke.” (zaslužni papež benedikt XVI.)

“Današnji praznik Jezusove spremenitve na gori je nekaj posebnega, bil najprej za Jezusa, potem za učence. Ni slučajno, da je Jezus izbral Petra, Janeza in Jakoba. Tem trem učencem bo kasneje zaupana posebna naloga. Te iste učence je Jezus vzel s seboj tudi, ko je doživljal najtežje trenutke trpljenje na gori Getsemani. Peter je postal voditelj apostolov, Jakob je bil prvi, ki je daroval življenje za Jezusa, Janez je tisti, ki ga je Jezus najbolj ljubil in je zapisal najgloblje besede o božjih skrivnostih in o božji besedi.
Mojzes in Elija sta posebna preroka, voditelja v stari zavezi. Mojzes je bil oče Izraelskega naroda in on je bil edini, ki je Boga gledal iz obličje v obličje. On je edini, ki mu je bilo zaupano, da izpelje izraelski narod iz sužnosti v svobodo. In bil je tudi človek puščave. 40 dni je bil na gori Sinaj, kjer je govoril z Bogom. Elija prerok, ki je z ognjem in vozom šel v nebesa. On je z ognjem klical Božjega duha, nad duhovnike,ki so žrtvovali tujim duhovom in jih pokončal. Tudi on je bil nerazumljen in se je moral umakniti v samoto.
Jezus vse to, kar je bilo v stari zavezi dopolnjuje. Ni samo tisti, ki je izpeljal Izrael v svobodo, ampak je tisti, ki moli za svoje ljudstvo. In tudi tisti, ki je bil zapuščen, v samoti nerazumljen, najbolj v trenutkih trpljenja. Na zemljo je prinesel ogenj, ki naj zaneti ogenj naše vere. Da bi moral v naših srcih spodbujati odprtost za Božjo besedo in za sobrate. Samo potem , ko bomo hodili po poti evangelija, bo za nas prišla slava, ki se je razodela trem učencem. Naj nam na tej poti vztrajnosti in prizadevanja pomaga njegova Mati Marija, tudi zato smo danes pri Njej. Naj se z nami veseli in pred svojega sina prinaša naše prošnje. Naj nas Njen Sin napolnjuje z mirom in blagoslovom.” Je v nagovoru romarjem pri deseti sveti maši spregovoril rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič.

Pripravila: AEF

Fotografije