Novice
16. avgust 2017
Danes goduje sveti Rok Večina romarskih cerkva pri nas je Marijinih, nekaj pa je tudi takih, ki so posvečene svetnikom, katerim so se naši verni predniki priporočali kot priprošnjikom v sili. Med njimi je tudi sv. Rok.

Značilno podobo svetega Roka, ko kaže kužno rano na svojem stegnu in mu pes prinaša kruha v gobcu, vidimo na številnih stranskih oltarjih in znamenjih naših cerkva. Ta podoba pove, da je Rok zavetnik proti kužnim boleznim; še danes pa se mu priporočajo bolniki, ki imajo rane ali pa bolne noge.
Zanesljivih virov o življenju tega priljubljenega svetnika nimamo. Legendarno poročilo iz 15. stol. pove o njem, da se je rodil okoli leta 1295 v mestu Montpellier v južni Franciji. Zgodaj je osirotel, razdal svoje veliko premoženje revežem in se leta 1317 odpravil na božjo pot v Rim. Po Italiji je takrat razsajala kuga, ki so jo zanesli mornarji z Vzhoda. Ljudje so trumoma obolevali in umirali. Rok se je na svoji romarski poti ustavil v več krajih, kjer je stregel kužnim bolnikom. Tudi v Rimu je delal tako in številne je ozdravil tako, da jih je prekrižal. Ko se je vračal domov, je v Piacenzi na severu Italije še sam zbolel. Najprej je ležal med bolniki, potem pa se je mukoma zavlekel v gozd ter se naselil v zapuščeni koči. Tam ga je s pijačo krepčal angel, iz bližnjega gradu pa mu je pes prinašal kruh in meso. Po angelu čudežno ozdravljen, se je Rok vrnil v domače mesto, ki je bilo takrat vpleteno v vojsko s sosedi. Bil je tako spremenjen, da ga nihče ni prepoznal. Sam pa tudi ni hotel povedati kdo je, niti tedaj, ko so ga meščani obdolžili vohunstva in ga zaprli v ječo, kjer je po petih letih umrl 16. avgusta 1327.

Da sveti Rok goduje dan po Marijinem vnebovzetju ni naključje. Ko je bila Marija s telesom vzeta v nebo, so ljudje čutili potrebo po nekomu, priprošnjiku, ki jih bo varoval pred hudimi boleznimi.
Tradicijo romanja na dan svetega Roka je med ljudmi močno prisotna, še vedno jo ohranjajo v številnih župnijah. Danes so k Mariji Pomagaj na Brezje s konjskimi vpregami in konji priromali iz župnije Šenčur. Župnik, g. Urban Kokalj, je v kapeli Marije Pomagaj daroval sveto mašo, zunaj pa je sledil blagoslov konj, konjskih vpreg ter voznikov.

“O sveti Rok,
od slasti bleščijo ti oči,
ki željno dvigaš jih v nebo
hiacinte bele v njih cveto
ko nam kažeš hudo rano,
ki pes jo liže, čisti in hladi”
( Anton Vodnik, Romarska pravljica)

Pripravila: AEF

Fotografije