Novice
08. julij 2017
Zlata maša avstralskega škofa msgr. Denisa J. Harta V okviru obiska Slovenije je nadškof iz Melbourna in predsednik Avstralske škofovske konference msgr. Denis J. Hart danes pri Mariji Pomagaj praznoval zlati duhovniški jubilej.

Včeraj, v petek, 7. julija, je v Slovenijo prispel nadškof iz Melbourna in predsednik Avstralske škofovske konference, msgr. Denis J. Hart DD. Nadškofa med obiskom spremljajo škof škofije Sandhurst iz mesta Bendiga, msgr. dr. Leslie R. Tomlinson, nekdanji avstralski frančiškanski provincial, p. Paul Smith OFM ter slovenski frančiškan p. Ciril A. Božič iz Melbourna. Nadškof Hart je prvič obiskal Slovenijo leta 2012.
V okviru obiska je avstralski nadškof priromali tudi na Brezje, k Mariji Pomagaj, kjer je skupaj z ostalimi duhovniki praznoval zlati duhovniški jubilej.
Ob 10. uri smo na trgu pred baziliko pozdravili procesijo, ki je krenila proti zunanjemu oltarju. Slovesno somaševanje je vodil nadškof iz Melbourna, ob njem so somaševali: avstralski škof iz škofije Sandhurst, msgr. dr. Leslie R. Tomlinson, nekdanji avstralski frančiškanski provincial, p. Paul Smith, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, nadškof iz Libanona, msgr. Hanna Rahme, p. Ciril Božič ter dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, p. Marjan Čuden, frančiškanski provincial ter številni drugi duhovniki, misijonarji, ki so se pridružili slovesnosti.
Sveto mašo so s petjem obogatili člani duhovniškega okteta Oremus.
V uvodu v sveto mašo je prisotne pozdravil rektor brezjanske bazilike, p. Robert Bahčič. Nadškofu Hartu se je zahvalil, da častitljivi jubilej mašništva praznuje pri Mariji Pomagaj ter mu zaželel obilo Božjega blagoslova ter varstva Marije Pomagaj. Za njim je spregovoril p. Cili Božič, ki je predstavil goste obenem pa se zahvalil vsem prisotnim, da praznovanje zlatega mašniškega jubileja avstralskega nadškofa pričenjamo pri Mariji Pomagaj na Brezjah.
V nagovoru vernikom je nadškof Hart spregovoril o pomenu Marije, Božje Matere. “K vam sem prišel kot romar k Mariji. Marija je kot magnet, ki nas vodi k Jezusu. Danes sem prinašam zahvalo, ker mi je Bog vsemogočni dal mnoge milosti. Marija je pot k Jezusu, v naše srce. Vedno znova nas usmerja na pravo pot življenja. Nikoli nas ne zapusti, vedno je naša luč. Marija je mati milosti, usmiljenja. Marija, pomočnica kristjanov, prosi za nas vedno.”
Za avstralskim nadškofom je nagovoril tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. “Marija je priprošnjica za nas vse. Naše življenje je sprejemanje daru. Ljudje že od raja naprej hočemo imeti življenje v svojih rokah. Hočemo imeti v rokah Boga, prihodnost. A kam nas to pelje? Bog ljubi svet in z njim ljubi nas. Da bi dokazal ljubezen nam daje svojega sina. Marija je posrednica tega daru. Jezus se je ob njej učil vsega človeškega, Marija pa se je ob njem učila božjega. Ob Mariji se učimo sprejemati Božji dar. Naučimo se sprejemati njen 'Zgodi se mi Tvoja beseda.’
Želim, da bi tudi sprejemanje duhovništva bil dar. Duhovniki z življenjem izpričujemo Gospodovo izvolitev. Da bi po Njegovem poslanstvu posvečevali Njegovo ljudstvo. Tvoji služabniki, Bog, smo. Prosimo Marijo, naj nas uči sprejemati dar. Tako in tam, kjer hoče Bog. In dokler hoče Bog.”
Po zaključku svete maše so se duhovniki v procesiji odpravili k Mariji Pomagaj in se poklonili Materi Božji.
Avstralski nadškof msgr. Denis J. Hart je velik častilec Matere Božje, v Melbournu “skrbi” za avstralske Slovence in vsako jutro na sprehodu blagoslavlja Baragov dom. S svojo skromnostjo izpričuje poslanstvo duhovništva. Želimo mu obilo Božjega blagoslova in varstva Marije Pomagaj!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

uvod p. Ciril Božič

Prenesi MP3 datoteko

nagovor avstralski nadškof msgr. Denis Hart

Prenesi MP3 datoteko

nagovor ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije