Novice
23. julij 2017
Romanje zakonskih jubilantov "Žetev, ki jo Gospod stori, se razporedi po celem našem življenju." Je v pridigi zakonskim jubilantom poudaril p. Peter Lavrih.

Na nedeljo pred praznikom svetega Joahima in svete Ane, staršev Device Marije, k Mariji Pomagaj po blagoslov tradicionalno priromajo zakonski jubilanti. Somaševanje je vodil p. Peter Lavrih, ob njem sta somaševala rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič ter duhovnik iz Bologne.
V uvodu v sveto mašo je p. Robert Bahčič pozdravil romarje, ki so na današnjo nedeljo priromali na Brezje, še posebej pa zakonske jubilante, ki so k Mariji Pomagaj prišli po blagoslov. Zahvalil se je p. Petru Lavrihu, da bo za zakonce daroval sveto mašo.
P. Peter se je v nagovoru romarjem naslonil na božjo besedo današnje 16. nedelje med letom. Ponovno nam Jezus spregovori v prilikah. Jezusova prispodoba o kvasu, gorčičnem zrnu in ljulki, ki je pomešana s pšenico, med verniki pogosto ne doseže pravega učinka. Jezus je bil prepričan, da ljudje te prispodobe poznajo in bodo poznali.
Kdo od nas še potrebuje kvas, da bi sam spekel kruh, kdo pozna gorčično zrno in komu je ljulka na polju dobrodošla? Jezusove besede, naj ljulka raste skupaj s pšenico vse do žetve, da med pobiranjem ljulke ne bi izpulili tudi kaj pšenice, ne naletijo na razumevanje. A Jezus nas želi podučiti, da sami ne moremo soditi, kaj je ljulka in kaj pšenica.
Ljulka, plevel in žito rastejo skupaj, do konca, do žetve. Če posežemo vmes lahko povzročimo škodo.
“Zakonski jubilanti danes zagotovo praznujete dan zmage. Na vaši skupni poti zagotovo ni bilo samo čistega žita, ampak zagotovo tudi ljulka – plevel. Drug drugega ljubimo, takšne, kot smo. Vzor zakonske ljubezni nam je lahko tudi sveta Brigita Švedska, katere god praznujemo danes.
Žetev, ki jo Gospod stori, se razporedi v celem našem življenju. Gospodu se moramo prepustiti in darovati življenje, kljub težkim in slabim vztrajamo do konca. Ne smemo se ozirati na tisto, kar nas ovira. Živeti moramo v sožitju, potrpežljivosti in Bog nam bo naklonil mir in ljubezen. S prenašanjem drug drugega bomo dosegli venec slave. Amen” Je nagovor zakonskim jubilantom in drugim romarjem sklenil p. Peter Lavrih.
Po prošnjah je sledil blagoslov zakonskih jubilantov, ki so prihajali pred duhovnika. V spomin na romanje k Mariji Pomagaj so prejeli svečko s podobo Marije Pomagaj. Po zaključeni sveti maši pa je v atriju samostana sledilo skupinsko fotografiranje.

Vsem zakoncem, ne samo letošnjim jubilantom, želimo obilo blagoslova, da bi drug drugega sprejemali v dobrem in slabem, kot je poudaril p. Peter Lavrih.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga p. Petra Lavriha

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije