Novice
02. julij 2017
Nedelja Slovencev po svetu Prva nedelja v juliju je posvečena Slovencem, ki živijo zunaj meja Slovenije. Ob 10. uri je sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj daroval msgr. Karel Bolčina, vikar za Slovence v Gorici.

Kot že vrsto let je tudi letos prva nedelja v juliju posvečena Slovencem, ki živijo zunaj meja Slovenije. Nedelja Slovencev po svetu pomeni priložnost, da ponovno okrepimo narodno zavest in skupaj z rojaki iz zamejstva in tujine obeležimo spomin in pozdravimo vse Slovence po svetu, ki se domovine radi spominjajo in se vedno z veseljem vračajo domov.
Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj se je pri sveti maši ob deseti uri zbralo veliko romarjev, rojakov iz domovine, zamejstva in tujine. Somaševanje je vodil msgr. Karel Bolčina, vikar za Slovence v Gorici, ob njem sta maševala tudi dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike ter p. David Šrumpf, ki deluje v Slovenskem katoliškem misijonu v Melbournu in Adelaide.
V uvodu v sveto mašo je romarje pozdravil rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič in se obema somašnikoma zahvalil za njuno prisotnost in s tem povezanost s Slovenci v zamejstvu in po svetu.
Msgr. Bolčina je v pridigi zbrane povabil, da naj sledijo Jezusu, čeprav je to včasih težko. “Kdo izmed tistih, ki so šli po svetu, je hotel iti po svetu. Nihče. Vsak se je znašel pred dilemo. Doma mi ne dajo kruha. Doma so mi vzeli osebne pravice, politične in kakorkoli v tistih časih. Doma ni mesta zame. Kaj naj izberem? Naj ostanem doma ali naj grem v tujino. Ne mislite, da je bilo lahko za tiste, ki so odšli.”
“Izbire niso nikoli lahke zlasti, ko so te življenjske. Vendar po drugi strani ne smemo biti črnogledi, kajti, če bi izbrali Kristusa, oziroma mi, ki smo izbrali Kristusa in smo zaradi tega posebej v preteklosti bili zavrženi, smo morada dobili kje drugi dom, smo morda dobili kje občestvo, ki nas je sprejelo,“ je še dejal vikar za goriško nadškofijo, ki je še dodal, da smo v Cerkvi povsod doma. „Če se po eni strani nekateri morajo odpovedati domačim, v kraju, kjer živijo, kjer imajo korenine, jih drugod spremlja in sprejema drugačna drža, še bolj odprta, ker je krščanska.”
Ob koncu je msgr. Karel Bolčina prisotnim podelil Božji blagoslov in jim zaželel vse dobro.

Pripravila: AEF

uvod v sveto mašo, dr. p. Robert Bahčič

Prenesi MP3 datoteko

pridiga msgr. Karla Bolčina

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije