Novice
09. junij 2017
Srečanje mobilizirancev Gorenjske pri Mariji Pomagaj Kot vsako leto so tudi danes mobiliziranci v nemško vojsko priromali k Mariji Pomagaj, da bi ohranili hvaležen spomin.

Zahvalno spominsko bogoslužje mobilizirancev, njihovih svojcev in prijateljev pri Mariji Pomagaj na Brezjah je potekalo že 22. po vrsti, organiziralo ga je Združenje mobiliziranih Gorenjcev v redno nemško vojsko.
Gospod Marjan Lampret, župnik v Breznici, je vse zbrane brate in sestre, predvsem pa gorenjske vpoklicance v nemško vojsko in njihove najbližje nagovoril z besedami: »V čast mi je, da s patrom Viktorjem Papežem obhajamo sveto obredno mašo, za katero zaprosite in ob čemer spoznavamo, da vas je vsako leto manj med nami. Resnice izpred sedemdesetih let je razkrite vedno več in to žlahtni naše in vaše korenine. Narod brez korenin usahne in izumre, naše slovenske korenine pa so tudi zaradi tega spomina in resnice žive in bodo ostale, tudi ko nas več ne bo …
V življenju se lahko naslonimo na tri stebre in 1. steber predstavlja Tobija, ki je v Boga neomajno zaupal. Tobija je eden izmed vas preživelih mobilizirancev, ker je tudi on preživljal trpljenje nedolžnega človeka. Vsakemu pripada dostojanstveno slovo in prav Tobija je bil eden redkih ljudi, ki se je žrtvoval in tvegal svojo glavo, ko je izkazoval čast umrlim vojakom in jih dostojno pokopaval. Mnogi niso imeli te milosti, da bi bili tako pokopani in številnim preživelim je krvavela duša, ko so morali zapustiti umre vojake, in takrat so se mnogi po pomoč zatekli k brezjanski Mariji. Vere v Boga jim nihče ni mogel vzeti, ohranjali so jo preko Marije, ki je vedno posredovala za ljudi, za trpinčene, za tiste, ki umirajo ali doživljajo krivice… Vera je obdržala pokonci naš narod in naše vojake.
2. steber predstavlja sveti Efrem Sirski, edini iz sirskega sveta, ki ga je Cerkev razglasila za cerkvenega učitelja. Tudi on je bil velik častitelj Marije, zato je on tisti steber, na katerega se lahko naslonimo. Kot je govoril Efrem: »Kdor bo pribežal k Mariji, ne bo nikoli odšel prazen od nje.«
Marija je tista, po kateri se je upanje obnovilo in po kateri je resnica prišla na ta svet. Vse te zgodbe so podobne vašim in ta spomin moramo ohranjati naprej. Z besedami, da: »3. steber predstavlja tisto luč, v kateri smo se zbrali in se znova najdemo. Luč je Jezus Kristus sam in prihaja spet med nas, zato moramo ohranjati hvaležen spomin, da bo mogel slovenski narod preživeti in tudi bo preživel vse dokler bomo prihajali na Brezje k Mariji Pomagaj,« je g. Lampret zaključil misel v nagovoru romarjem.
Sveto mašo je daroval dr. p. Viktor Papež, ob somaševanju g. Marjana Lampreta.

Pripravila: AČ

Fotografije