Novice
03. junij 2017
Molitveno srečanje molivcev Živega rožnega venca Pri Mariji Pomagaj je danes dopoldan potekalo molitveno srečanje molivcev Živega rožnega venca. Slovesno somaševanje je vodil p. Damjan Ristič DJ.

Živi rožni venec (ŽRV) pomeni skupino molilcev, zbranih v enem ali več vencih po 20 oseb, ki ob premišljevanju Jezusovega in Marijinega življenja molijo eno od 20 skrivnosti rožnega venca. Tako en venec molivcev izmoli vsak dan vse 4 dele rožnega venca. Namen Živega rožnega venca je zahvala Kristusu in Mariji, Božji Materi, ter prošnja za velike potrebe vesoljne Cerkve, med katerimi je na prvem mestu potreba in nujnost edinosti, pa tudi molitev za obuditev novih duhovnih poklicev.

Na binkoštno soboto so se pri Mariji Pomagaj tudi letos zbrali molivci živega rožnega venca. V Živi rožni venec vključenih že preko 16.500 molilcev v domovini in po svetu.
Srečanje so ob 9.30 pričeli z molitvijo svetega rožnega venca za edinost Cerkve, za nove duhovne poklice ter njihovo stanovitnost in svetost.

Slovesno somaševanje je v baziliki Marije Pomagaj ob 10. uri vodil p. Damjan Ristič DJ, ob njem je somaševal tudi dr. p. Leopold Grčar, ki vodi Živi rožni venec. Pri sveti maši je ljudsko petje vodil p. Vid Lisjak.
V nagovoru romarjem je p. Damjan Ristič razmišljal o Marijinem življenju, ki ga je predstavil v slikah iz njenega življenja. Pričel je pri Mariji, kot mladem dekletu, ki ga obišče angel in ga nagovori. “Dal ji je velik izziv, da bo spočela od Svetega Duha. To je bilo lepo, a težko sporočilo. A Marija je rekla da Bogu in Svetemu Duhu. V nekem smislu so binkošti prisotni že v tem trenutku. Marija je vedela, da lahko zaradi nenavadne nosečnosti izgubi vse. Tudi njen zaročenec je sledil temu glasu, sprejelo jo je in njenega otrok. In zgodba te družine nas spremlja skozi vse človeštvo. Tudi, če je v življenju na zunaj težko, je lahko na znotraj lahko. Jezusov nasmeh Mariji je tudi nasmeh nam.” Nagovor je p. Damjan Ristič zaključil s “sliko” Marije pod križem, ko jo Jezus izroči v varstvo učencu.

Po sveti maši je sledilo predavanje Molitev in delo za duhovne poklice v družini in v žipniji, pogovor z jezuitom p. Damjanom Rističem, srečanje pa so zaključili s petimi litanijami, posvetitvijo in blagoslovom z Najsvetejšim.

Molivcem živega rožnega venca želimo obilo Božjega blagoslova, da bi še naprej ohranjali svoje poslanstvo.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije