Novice
29. junij 2017
Slovesni praznik apostolov Petra in Pavla V Katoliški cerkvi danes praznujemo slovesni praznik apostolov sv. Petra in Pavla. Svete maše v baziliki Marije Pomagaj potekajo kakor ob nedeljah.

Sveto mašo, ki jo je daroval p. dr. Leopold Grčar, obhajamo v spomin na slovesni praznik apostolov Petra in Pavla. Apostola predstavljata steber, ki je utrdil Cerkev.
Praznik sv. Petra in Pavla je na poseben način praznik naše neuničljive Cerkve, ki je ena, sveta, katoliška in apostolska, kakor izpovedujemo v veroizpovedi. Tega nas učita tudi godovnika Peter in Pavel. Naša neuničljiva Cerkev bi morala biti ena – katoliška Cerkev in sveta apostola označujeta neuničljivo Cerkev tudi za katoliško – univerzalno. Petrova vera se s pomočjo Pavlove gorečnosti lahko prevede v prav vsak jezik in vsako kulturo. Apostola nas učita, da je naša Cerkev tudi apostolska, saj se vera, ki jo je Jezus zaupal apostolom, še posebej pa Petru, na različne načine prenaša naprej, vse do današnjih dni (povzeto po Magnificat, junij 2017, 367-368).

Jezus je Petru rekel: “Ti si Peter – skala – na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala! Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva in karkoli boš zvezal na Zemlji, bo zvezano v nebesih, in kar boš razvezal na Zemlji, bo razvezano v nebesih.”
Slovenski škofje prav na slovesni praznik Petra in Pavla posvečujejo novomašnike. Ob Petru, ki je postal Jezusov učenec in na katerem je Jezus zgradil novo ustanovo – Cerkev, slavimo tudi Pavla, učenjaka, ki je spoznal, da je krščanstvo močno in polno življenja. P. dr. Grčar je zaključil misel z besedami: “Svoje grehe operemo pri spovedi, moč dobimo s svetim obhajilom, vztrajnost v molitvi; znati moramo drug drugemu odpustiti, o napakah bližnjih molčati in si vedno prizadevati delati dobro. V tem zgledu naj živijo tudi novomašniki, ki bodo posvečeni danes. Slovesni praznik naj nas vse utrdi v veri, upanju in ljubezni.”

Pripravila: AČ

Fotografije