Novice
24. junij 2017
Nočno peš romanje na Brezje Vsako leto se dijaki in študenti ob zaključku šolsko/akademskega leta podajo na peš nočno romanje na Brezje.

Romanje so mladi pričeli sinoči, ob 20. uri v župnijski cerkvi svetega Vida v župniji Ljubljana-Šentvid. Zbrali so se pri molitvi in blagoslovu, nato pa se v velikem številu podali na nočno peš romanje na Brezje. Pot jih je vodila skozi Gameljne, Dvor, Stanežiče, Medno, Medvode, Podrečo, Mavčiče, Praše, Jamo, Breg ob Savi, do Kranja, kjer je ob 1. uri sledila molitev v župnijski cerkvi sv. Modesta v župniji Kranj – Zlato polje.
Na Brezje so nekateri mladi prišli že pred 6. uro zjutraj, utrujeni, a ponosni, da so uspeli opraviti dolgo pot do Brezij. Somaševanje svete maše ob 7. uri je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Ob njem so somaševali rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, Tone Česen, tajnik Medškofijskega odbora za mladino pri SŠK in tudi direktor kolegija Skupnosti katoliške mladine, Klemen Svetelj, župnik v Domžalah in dr. Matjaž Celarc, semeniški prefekt Ljubljana (v bogoslovju).

Škof Jamnik je v začetku pridige najprej pozdravil mlade romarje, ob njih pa tudi ostale somašnike. Domžalski župnik, g. Klemen Svetelj je na Brezje priromal s kolesom, g. Tone Česen pa je z mladimi romal iz Ljubljane. “Romanje na Brezje je lepa priložnost, da se človek poglobi v sebe, da pomoli, da se fizično in duhovno utrdi. Ko hodimo skupaj ne omagamo, smo pogumni in se da iti naprej, tudi, če so žulji.” Ko je težko hoditi, je najbolje moliti in takrat človek pozabi na bolečine. Če hodimo sami zase, lahko obupamo.
“Današnji praznik Janeza Krstnika nam priča o čudežu življenja. Največji čudež je, da bivamo. Duša, da mislimo, molimo, to je največji čudež. V nemogočih situacijah Bog poseže in pokaže, da je vse mogoče. Glavna napaka človeka je, da tarna, kar nima, ampak pozabi na to, kar ima. Hvaležni bodimo za to, kar imamo. In ne postavljajmo sebe v središče. Priporočimo se Mariji, bodite misijonarji! Gospod je tisti, ki nas razsvetljuje. Bodite misijonarji upanja, radosti.” Je pridigo zaključil škof Jamnik.

Pripravila: AEF

nagovor ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnik

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije