Novice
17. junij 2017
Poletna muzejska noč Poletna muzejska noč je skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij, ki že 15. leto privablja odprtih vrat. V dogodek je bil letos vključen tudi Muzej jaslic Brezje.

V letošnji akciji je sodelovalo okoli 70 institucij, s preko 350 programi. Sodelujoči muzeji, galerije, razstavišča smo pripravili pester program prireditev, od vodstev po zbirkah do koncertov in ogledov stalnih in občasnih razstav. Projekt je namenjen vsem generacijam, z željo približati bogato kulturno dediščino, ki jo hranijo slovenski muzeji.
Skozi ves dan je bil vstop v Muzej jaslic Brezje prost, zvečer pa smo pripravili dve vodenji po Muzeju ter glasbeno/govorni večer o pomenu Zvezde, v Svetem pismu in jaslicah.
Preko celega dne je Muzej obiskalo 350 obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije, na kar smo zelo ponosni. Tudi obe večerni vodenji po Muzeju sta bili lepo obiskani.
Prireditev “Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili.” glasbeno/govorni večer o pomenu Zvezde, smo pripravili na prostoru med Muzejem in frančiškanskim samostanom Brezje, sodelovala pa sta glasbenika Ana in Borut Zupan, violončelo in klavir. Besedni del je pripravil dr. p. Leopold Grčar, velik poznavalcev tradicije postavljanja jaslic.
Večer je potekal v prijetnem ambientu, skozi predavanje p. Leopolda Grčarja smo izvedeli mnogo zanimivega o pomenu Zvezde, skozi zgodovino, v Svetem pismu ter jaslicah.
“Zvezdo ali repatico, ki je Modre pripeljala v Betlehem, zamenjamo z angelom nad hlevcem ali votlino na drugi sveti večer, to je na predvečer praznika svetih Treh kraljev.
Magi, ki so poznali skrivnosti perzijskih misterijev in Zoroastrovih prerokb, so v Matejevi navedbi (Mt 2,1) verjetno mišljeni kot babilonski zvezdoslovci, ki so prišli v stik z judovskim mesijanstvom in so bili prav po tem svetlobnem pojavu vodeni k novorojenemu Odrešeniku. Prvič je o tej zvezdi obširneje pisal sveti Ignacij Antiohijski (+107): “Prikazala se je zvezda na nebu, ki je svetila bolj ko vse druge zvezde in se je neizrekljivo bleščala, da je ves svet strmel nad čudno prikaznijo.” Na prvih upodobitvah ima zvezda različno število žarkov, pozneje pa se ustali kot osmerokraki komet – predstavljajoč Kristusa, ki nam je dal osmero blagrov, kot magno carto za vstop v njegovo kraljestvo.”
“Zvezda je napoved Kristusa. V raznih kulturah Zvezda predstavlja duše pokojnih. Med najbolj iskanimi je zvezda danica, saj predstavlja simbol iskanja življenja. Zvezda severnica je absolutno središče, okoli katerega se vrti ves nebesni svod.
Zvezda je Jezus sam, ki nas želi pripeljati k sebi. marija, naša Zvezda, vodi nas!” Je predavanje zaključil p. Leopold Grčar.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije