Novice
17. junij 2017
Romanje bolnikov in invalidov Pri Mariji Pomagaj je danes potekalo že 49. romanje bolnikov, invalidov in starejših. Sveto mašo je ob somaševanju številnih duhovnikov daroval ljubljanski pomožni škof Šuštar.

Tiskovno društvo Ognišče je letos že 49. leto zapored organiziralo romanje bolnikov, invalidov in starejših k Mariji Pomagaj na Brezje. Že zjutraj so se na Brezjah pričeli zbirati številni romarji; napisi na avtobusih so kazali, da so k Mariji Pomagaj prišli romarji iz različnih koncev naše dežele,z namenom, da se priporočijo Mariji Pomagaj, da jo prosijo za pomoč zase in za svoje bližnje. Številni duhovniki so bili romarjem na voljo, da podelijo zakrament sprave.
Romanje se je pričelo ob 9. uri, z molitvijo rožnega venca in petjem, ob 10. uri pa nadaljevalo s slovesnim bogoslužjem, ki ga je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Ob njem so somaševali številni duhovniki, ki so vernike spremljali na romanju. Ljudsko petje je vodil p. Franci Seničar.
V uvodu v sveto mašo je bolne, invalide in ostarele v imenu frančiškanskega samostana Brezje pozdravil dr. p. Viktor Papež.
Ljubljanski pomožni škof je v pridigi najprej pozdravil vse prisotne bolnike, invalide in ostarele ter tiste, ki so sveto mašo spremljali preko Radia Ognjišče. Zahvalil se je sodelavcem in sodelavkam Tiskovnega društva Ognjišče, ki že 49. leto zapored organizirajo romanje bolnikov k Mariji Pomagaj.
“ Marija nas vse sprejema v svoje naročje, kamor je že pred tem sprejela Božjega Sina Jezusa Kristusa. Kar poglejmo na sliko brezjanske Marije Pomagaj in vidimo, da ima v svojem naročju še prostor poleg Jezusa – za mene in tebe. Tako kot Jezusa, tudi nas želi objeti z vso svojo materinsko ljubeznijo, nas potolažiti in usmeriti na svojega Sina Jezusa: na njegovo besedo in na njegov način življenja. Prav zato smo prišli; po tolažbo, po zdravje za dušo in telo; še posebej smo prišli po utrditev v veri, da bi zmogli živeti po Božji volji. Pred Marijo in Jezusa danes prihajamo takšni kot smo: vsak s svojim križem, ki je lahko bolezen, invalidnost ali starostna oslabelost; lahko je tudi križ skrbi in strahu za prihodnost; lahko je križ slabih medsebojnih odnosov in osamljenosti; morda je križ zaradi nevere in oddaljenosti od Boga … Križev je zelo veliko, vsak ima svojega…”
Škof Šuštar je še poudaril, da moramo pomisliti na sebe in na mnoge ljudi, ki trpijo. “Ali nismo tudi mi na križu, ki bi se ga radi čimprej znebili, pa ne gre. Ali naj se človek jezi in obupuje, kot levi razbojnik? Ali naj se obrača proč od Jezusa in ga celo zasmehuje? Marsikdo to dela! Ali pa naj se obrne na Jezusa, ki dobro pozna to trpljenje in se mu priporoči. Enega človeka isto trpljenje lahko ubije, drugega pripelje v raj. Razlika je v veri in zaupanju v Boga!! Dragi bratje in sestre, zahvalimo se za dar vere in Božjo bližino! Zahvalimo se v srcu za vse tiste ljudi, ki so nam posredovali vero, da nam niti trpljenje ne more do živega in se zaradi tega še bolj oklenemo Jezusa. Ali ni to velik čudež – vera in zaupanje!” Je pridigo sklenil ljubljanski škof Šuštar.
Po pridigi je škof Šuštar, skupaj z ostalimi duhovniki, bolnim podelil zakrament bolniškega maziljenja.

Pred zaključkom svete maše je na trgu pred baziliko sledila procesija in ob koncu blagoslov z Najsvetejšim. Invalide so nato v procesiji peljali mimo milostne podobe Marije Pomagaj.

Pri organizaciji ter izvedbi romanja bolnikov, invalidov in ostalerih, preko 4000 jih je tudi letos priromalo na Brezje, je pomagalo veliko število prostovoljcev, skavtov, malteških vitezov in ter drugih zvestih pomočnikov. Brez njihove pomoči tako velikega romanja ne bi bilo mogoče pripraviti.
Naj Bog blagoslavlja vaša pota in naj vas spremlja Marijin blagoslov!

Po sveti maši so v baziliki sledile večernice s petimi litanijami. Litanije je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar; bazilika je bila premajhna za vse romarje, ki so tudi po sveti maši ostali pri Mariji Pomagaj.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, g. Milan Brglez, ki je pred sveto mašo pozdravil bolnike in invalide, ki so bili prisotni na trgu pred baziliko.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga ljubljanskega pomožnega škofa metropolita msgr. Franc Šuštarja

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije