Novice
15. junij 2017
Romanje dijakov Škofijske klasične gimnazije Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi dijaki in dijakinje Škofijske klasične gimnazije tradicionalno priromajo na Brezje.

Romanje dijakov in dijakinj Škofijske klasične gimnazije je nastalo na pobudo tedanjega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja. Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi se tako dijaki prvega in drugega letnika podajo na romanje na Brezje, k Mariji Pomagaj.
Preko 300 dijakov in dijakinj se je tudi letos skupaj s svojimi profesorji na pot odpravilo na način, kot so na Brezje romali včasih, z vlakom in peš. Najpogumnejši so se na romanje odpravili peš iz Kranja, sedem ur hoje, drugi so se z vlakom odpravili do Otoč in potem peš na Brezje.
Somaševanje svete maše ob 11.30 je pri zunanjem oltarju vodil rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, ob njem sta maševala tudi Marko Mohor Stegnar, šolski kaplan ter Tone Česen in diakon Gregor Pavlič.
Dijaki in dijakinje škofijske gimnazije so pri sveti maši aktivno sodelovali, z branjem beril in prošenj ter petjem pri sveti maši. V uvodu v sveto mašo je p. Robert pozdravil mlade romarje ter spregovoril o treh praznikih, ki jih danes praznujemo na Brezjah: praznik Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi, danes goduje sveti Vid, zavetnik brezjanske cerkve ter na današnji dan, pred 70. leti, se je na Brezje vrnila “begunka” Marija Pomagaj.
“Profesor se je spraševal, kakšen je naboljši način, da nagovori svoje dijake. In odločil se je, da prebere evangelije, da bi videl, kako je Jezus nagovarjal apostole.
In sprašujem vas, ali so dijaki posode, ki jih je treba napolniti ali svetilke, ki jih je treba prižgati? Jezus stori vse, da bi te svetilke prišle do modrosti, tako kot profesor stori vse, da dijaki pridejo do modrosti.
Drug drugemo moramo prižigati svetilke. Veliko je dobrega v nas, a tega velikokrat ne znamo spodbuditi. Jezus Kristus, prisoten v Kruhu in Vinu evharistije, naj prižiga naše svetilke!” Je nagovor dijakom in ostalim romarjem zaključil p. Robert Bahčič.
Ob koncu svete maše se je šolski kaplan, Marko Mohor Stegnar, zahvalil rektorju bazilike za to, da vsako leto omogoča, da lahko na praznik priromajo k Mariji Pomagaj. Zahvalil se je bralcem beril in prošenj, pevkam in pevcem zbora, dirigentki in organistu. In čestital vsem, ki so prvič peš priromali na Brezje.
Mladim želimo obilo blagoslova ob skorajšnjem zaključku šolskega leta ter obilo lepih doživetij v počitniškem času.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije