Novice
01. junij 2017
50. obletnica Vurnikove kapele na Brezjah V Šivčevi hiši v Radovljici so nocoj v okviru Vurnikovih dnevov odprli razstavo ob 50. obletnici Vurnikove kapele svetega Frančiška Asiškega na Brezjah.

Na razstavi so predstavljena dela, ki sta jih arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena slikarka Helena Kottler Vurnik pripravila za baziliko Marije Pomagaj na Brezjah. Ob njunih delih so predstavljena dela študentov slikarstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani pod mentorstvom akademske slikarke in grafičarke Zore Stančič, na temo reinterpretacije brezjanskih del zakoncev Vurnik. Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije, Galerije Šivčeva hiša, Krajevne skupnosti Radovljica in Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah. Odprla sta jo župan Občine Radovljica Ciril Globočnik in predsednik Krajevne skupnosti Andrej Golčman.
Odprtja razstave sta se udeležila tudi rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič ter g. Andrej Župan, župnik župnije Radovljica ter dekan.
Razstava bo odprta do 6. julija 2017.

Vurnikovo zadnje delo je kapela v atriju frančiškanskega samostana na Brezjah. Zasnovana je bila leta 1967. Zgrajena je kot železnobetonska lopa z zelo strmo dvokapno streho z nenavadno mehko oblikovanim naslonim njenih golih betonskih ploske na nosilne grede. Sredi kapele je velika oltarna mensa z mozaikom na čelni strani podnožja. Oltarna stena za njo je v celoti prekrita z mozaikom, ki je uporabljen tudi za ornamente na stebrih in nekaterih drugih delih kapele. Delo je nadaljevanje Vurnikovega okrasja na cerkveni fasadi, narejenega leta 1965.
Oltarna slika, delo akademskega slikarja Lojzeta Perka, je v bronastem okviru, v katerem je bila milostna podoba Marije Pomagaj v ljubljanski stolnici, med letom 1943 in 1947.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije