Novice
06. maj 2017
Vseslovensko romanje gasilcev "Mučenec Božji, svoje dni izpolnil s pričevanjem si: premagal si sovražnike, v nebesih zdaj raduješ se."

Prvo soboto po godu svetega Florijana pri Mariji Pomagaj na Brezjah že tradicionalno poteka vseslovensko romanje gasilcev. Letos je romanje bilo že 13. po vrsti. 140 gasilk in gasilcev iz vseh koncev Slovenije se je najprej zbralo pred gasilnim domom na Brezjah. V slovesnem sprevodu so se podali proti baziliki Marije Pomagaj, kjer so v formaciji pričakali prihod mariborskega nadškofa metropolita msgr. Alojzija Cvikla. Pripeljali so ga v gasilskem avtomobilu gasilskega društva iz Zgornje Kungote. Gasilci in gasilke so prihod nadškofa pozdravili s pristnim aplavzom, potem so se pa v sprevodu podali v baziliko Marije Pomagaj.
Somaševanje ob vseslovenskem romanju gasilcev je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ob njem so somaševali dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike, dr. p. Viktor Papež, g. Matej Jakopič, vojaški vikar, g. Ciril Kocbek, župnik iz Zgornje Kungote, prav tako gasilec.
V uvodu v sveto mašo je prisotne gasilke in gasilce pozdravil Metod Gaber, predsednik PGD Brezje. Povod za mednarodni dan gasilcev je bil gozdni požar leta 1998 v Avstraliji, ki je terjal pet življenj gasilcev. Tragične okoliščine tega dogodka so postale povod za skupno razpravo o skupnem simbolu, ki bi predstavljal pripadnost in čast gasilski organizaciji. Leto kasneje je bil po vsem svetu poslan predlog, da bi god sv. Florjana, 4. maj, postal mednarodni dan gasilcev. G. Gaber je prisotne povabil, da se letos še posebej spomnijo gasilcev, ki so se letos poškodovali predvsem poškodovanih gasilcev na Škalah pri Velenju in na Baču pri Ilirski Bistrici.
Nadškof Cvikl je v nagovoru gasilkam in gasilcem ter ostalim romarjem, ki so bili prisotni pri sveti maši, najprej spregovoril o življenju svetega Florijana. “Bil je veteran rimske vojske v rimski provinci Norik, ki se je raztezala na ozemlju današnje Gornje Avstrije. Zgodovinski podatki o njegovem življenju so skromni, zagotovo vemo, da je v času v Deoklecijana, ki je zelo preganjal kristjane, preganjanje doletelo tudi njega, ker je bil kristjan in se ni hotel odreči svoji veri in darovati malikom. Zato so ga preganjali in na koncu vrgli v reko Enns, kjer je utonil. Čudovita je molitev sv. Florjana pred mučeniško smrtjo:
»Moj Bog in moj Gospod! Že od mladosti sem zaupal vate, zato te ne morem nikoli zatajiti. Tvoje ime naj bo hvaljeno v nebesih in na zemlji. Zato se hočem bojevati in ti darovati svoje življenje. Tvoja mogočna roka naj me varuje in podpira. Vzemi me med svoje svete in izvoljene vojake, ki so že pred menoj pričali zate!«
Postavlja se nam vprašanje, od kod sv. Florijanu takšna notranja moč? V njegovi veri v Boga, ki je bila osebna in živ odnos zaupanja in predanosti.”
Nadškof Cvikl se je ob tem zahvalil gasilkam in gasilcem, katerih število se v Sloveniji vsako leto povečuje. Prav tako je izrazil veselje, da se med gasilce vključuje vedno več mladih.
“Tukaj pri Materi Božji na Brezjah, se vam želim drage gasilke in gasilci danes ob tem vašem prazniku zahvaliti za vaš pogum in za vašo stalno pripravljenost, da radi priskočite na pomoč. Skupaj poživimo vero in zaupanje v Boga in ga prosimo, da bi vaše gasilske sirene čim redkeje oznanjale nevarnost ali nesrečo. Naj vse spremlja nas ljubeča roka in varstvo Marije Pomagaj!” Je pridigo zaključil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.
Ob zaključku svete maše se je Metod Gaber vsem prisotnim zahvalil za udeležbo na 13. vseslovenskem romanju gasilcev. Po sveti maši je pred baziliko Marije Pomagaj sledilo skupinsko fotografiranje ter blagoslov gasilskih avtomobilov.
Gasilci in gasilke so druženje nadaljevali pred gasilnim domom na Brezjah.

Na priprošnjo Marije Pomagaj in svetega Florijana naj Bog blagoslovi gasilce in njihovo delo!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt
Foto: Saša Mesec

nagovor mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikl

Prenesi MP3 datoteko

uvodni pozdrav Metoda Gabra

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije