Novice
28. maj 2017
7. velikonočna nedelja 7. velikonočna nedelja je tudi nedelja družbenega obveščanja. Papež Frančišek je za 51. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja pripravil poslanico »Ne boj se, saj sem jaz s teboj« (Iz 43,5).


“Sporočati upanje in zaupanje v današnjem času
Dostop do sredstev obveščanja je zaradi tehnološkega razvoja takšen, da imajo številni subjekti možnost takoj podeliti si novice in jih razvejano razširjati. Te novice so lahko lepe ali slabe, resnične ali lažne. Že naši starodavni očetje v veri so govorili o človeškem umu kot o mlinskem kamnu, ki se, če ga poganja voda, ne more ustaviti. Tisti pa, ki je zadolžen za mlin, ima možnost odločati se ali mleti pšenico ali ljuljko. Človekov um vedno deluje in ne more prenehati 'mleti’ to, kar prejema, mi pa se lahko odločamo, kaj mu damo (prim. Kasijan Rimski, Pismo Leonziju Igumenu).” Je v uvodu v poslanico zapisal papež Frančišek.

Smo ob zaključku Marijinega meseca maja, z devetdnevnico se pripravljamo na binkošti, prihod Svetega Duha, ko se konča velikonočni čas. Na Brezje, k Mariji Pomagaj, je danes priromalo veliko število romarjev iz različnih koncev Slovenije. Vedno več je romarjev, ki priromajo peš, videti je bilo veliko kolesarjev, ki so se po naporni poti hladili v senci parka ob baziliki. Z današnjo nedeljo smo pričeli s svetimi mašami pri zunanjem oltarju. Do konca poletja bosta dopoldanski sveti maši ob 10. in 11.30 na trgu pred baziliko, v hladnem zavetju šotora.
Sveti maši ob 11.30, ki jo je daroval dr. p. Viktor Papež, se je pridružilo 280 romarjev župnije Šentvid pri Ljubljani, skupaj z župnikom g. Ivanom Jagodicem ter kaplanom g. Simonom Virantom. Vsako leto se iz župnije Ljubljana-Šentvid podajo na družinsko zahvalno romanje na Brezje, z vlakom iz Ljubljane do Otoč in potem peš na Brezje.

Najprimernejša očala za nas kristjane za razbiranje realnosti ne more biti nič drugega kot dobra novica in ta najodličnejša Dobra novica je »evangelij Jezusa Kristusa, Božjega Sina« (Mr 1,1). V poslanici ob današnjem dnevu sredstev javnega obveščanja še zapiše papež Frančišek. Bodimo torej prinašalci dobrih novic, vsak trenutek našega življenja.

Pripravila: AEF

Fotografije