Novice
27. maj 2017
Romanje slepih in slabovidnih Pri Mariji Pomagaj na Brezjah je danes potekal 8. zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

V vabilu na zahvalni dan slepih in slabovidnih je ga. Marinka Drinovec zapisala: “Ko je človek nekaj časa slep, ugotovi, da so, bolj kot pripomočki, pomembni ljudje. Ugotovi tudi, da ni edina tema neznanje. Spozna, da sta še bolj pogubni tema srca in tema duha, ki razkrajata človeške odnose. Zave se dragocenosti ljudi, ob katerih se mu širi srce in odpira duša. In postane hvaležen ljudem in Življenju.
Slepi in slabovidni smo lahko ponosni, da se znamo tudi združiti v skupni javni zahvali ljudem, ki nam osvetljujejo pot. Tako je nastal Zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije, ki bo letos že osmi po vrsti. 27. maja ga bomo praznovali na Brezjah, ki bodo letos proslavljale 110. letnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj.”

Zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije se je pričel s sveto mašo za sopotnike, spremljevalce, sodelavce in dobrotnike. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ob njem so somaševali Miro Šlibar, upokojeni bolnišnični duhovnik, Boštjan Prevc, tajnik ljubljanske nadškofijer ter Alojzij Kostanjšek, upokojeni duhovnik.
V uvodu v sveto mašo je nadškofa Zoreta, somašnike, številne romarje ter župana Občine Radovljica, g. Cirila Globočnika, pozdravila ga. Marinka Drinovec. Rektorju brezjanske bazilike, dr. p. Robertu Bahčiču, se je zahvalila za gostoljubje, da so smeli danes praznovati na Brezjah, pri Mariji Pomagaj.

“Apostol Pavel spodbuja občestvo, vedno se za vse Bogu zahvaljujte. Zato smo danes tukaj, da se Bogu zahvalimo za vse.” Je nagovor romarjem pričel nadškof Zore. “Recimo Bogu hvala za to, kar smo in imamo. Hvala za ljudi, ki so z nami in jih potrebujemo ob sebi. Zahvala je potrebna stvar v našem življenju. Tudi papež Frančišek nas nagovarja, da pogosto uporabljamo tri besede: prosim, hvala in oprosti. Tu smo, da uresničimo besedo hvala. Vse v življenju nam je podarjeno, nič ni samo po sebi umevno. Za vsem stoji ljubezen vsemogočnega Boga, da moremo tudi mi ljubiti, za vsem je Kristus, ki more ljubiti in omogoča, da delamo drug drugemu dobro.
Zahvalil bi se ustanovam, ki skrbijo, da je vam lažje. Nič ni samo po sebi umevno. Zahvalimo se za vse, ki so dejavni v našem življenju. Vabijo nas v sredo življenja in dogajanja. Tu smo tudi zato, da se učimo drug od drugega, tudi Jezus se je dal poučiti. Vabim vas, da tudi vi nas, ki vidimo, podučite. Živimo namreč v času, ki mu vladajo podobe. Pomemben je izgled, pomembna je podoba, videz, ki ga naredimo drug na drugega. A zunanjost nas prazni kot ljudi, kot posameznike. Zato vas prosim, naučite nas videti ljudi, videti njihova srca. Bodite vi naši učitelji, kako spoštovati sočloveka, kako videti Božjo podobo v sočloveku.” Je v nagovoru slepim in slabovidnim ter drugim romarjem spregovoril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Po sveti maši so se slepi in slabovidni zahvalili vsem, ki so kakorkoli prispevali pri izvedbi 8. zahvalnega dne, brezjanskim frančiškanom, nadškofu ter ostalim somaševalcem, pevcema: sopranistki Francki Šenk in basistu Francetu Tušku ter organistu Tonetu Potočniku.
Po končani sveti maši so sledile litanije Matere Božje, zahvalna pesem, čisto ob koncu pa je nadškof Zore blagoslovil kužke spremljevalce, ki slepe varno spremljajo na njihovi vsakdanji poti.

Slepi in slabovidni so se po sveti maši zadržali v šotoru pred baziliko, kjer so pogostitev zanje pripravili dijaki in dijakinje Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.

Naj vas na vseh vaših poteh spremlja Božji blagoslov in Marijina priprošnja!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Pridiga ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije