Novice
24. maj 2017
"Marija je učiteljica vere in molitve." Danes praznujemo praznik Marije Pomagaj, Kraljice Slovencev. Slovesno sveto mašo je ob 10. uri v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

“O Devica pomočnica, vseh slovenskih src kraljica, k tebi dvigamo roke, sprejmi v svoje nas srce,” poje vstopni spev današnje svete maše. Na Brezjah je bilo danes še prav posebej slovesno, sveto mašo ob 10. uri je v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Ob njem so somaševali rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič, p. Tadej Inglič, g. Mihael Lavrinec, župnik iz Podbrezij, g. dr. Simon Onušič, župnik iz Gornjega Logatca ter g. Ivo Holobar, župnik iz svete Marjete niže Ptuja.
V uvodu v sveto mašo je romarje ter gospoda škofa Jamnika pozdravil rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič. Poudaril je, da je danes za vse nas velik praznik, saj je Marija Pomagaj zavetnica ne samo naše bazilike, ampak tudi vsega slovenskega naroda.
“Marija je sveta žena, Božja in naša mati. Zato se Njej priporočamo. Tudi Marija je v življenju imela različne trenutke, tudi težke. Ko pride angel, ni razumela, kakšna je njena vloga, tako tudi Jožef ni razumel, dokler se mu v sanjah ni prikazal angel. Mariji je bilo težko, ko se je Jezus izgubil v templju, iskala ga je, težko je bilo razumeti začetek njegovega javnega delovanja. Veliki teden, zasramovanje in potem ko Marija sprejme mrtvega Jezusa, vse to so bili njeni težki trenutki. A tudi v najtežjih trenutkih Marija ljubi, razume. Tudi mi moramo prositi Jezusa, da bi razumeli in zaupali.
Marija je učiteljica vere in molitve. V pogovoru z Bogom je odkrivala skrivnosti svojega poslanstva. In za razumevanje je potrebno veliko moliti.” Je v pridigi spregovoril ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.
“Romanje na Brezje je vir moči. Pri Mariji Pomagaj najdemo mir. Marija dela čudeže. V vsakem človeku je nekaj Božjega, neskončnega, zato nad človekom nikoli ne smemo obupati. Če molimo, opazujemo stisko drugih ljudi.
Iz tega svetega kraja moramo oditi drugačni, Marijina materinska ljubezen nas mora razsvetliti, da lahko razsvetlimo druge. Ne ostanimo na okopih osamljenosti, s svojim življenjem spregovorimo, da je vredno živeti. Če za enega človeka moli ena oseba, zanjo vedno ostaja upanje.” Je nagovor romarjem v baziliki Marije Pomagaj zaključil ljubljanski pomožni škof Jamnik.
Po zaključku svete maše sose duhovniki Mariji Pomagaj poklonili pred njenim oltarjem.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije