Novice
23. maj 2017
Večer narodnih izročil pri Mariji Pomagaj "Kaj naj ti dam, Marija Pomagaj, za vso ljubezen, ki jo tako materinsko izkazuješ meni in vsemu našemu narodu? Nekoliko se ti morem oddolžiti le s svojo ljubeznijo za tvojo ljubezen."

Zgornji zapis je malo pred koncem druge svetovne vojne, marca 1945, v devetdnevnici k Mariji Pomagaj zapisal p. Otmar Vostner. Milostna podoba Marije Pomagaj je bila takrat še “begunka” v ljubljanski stolnici. A naše prošnje in zahvale Marije Pomagaj danes niso dosti drugačne.
Več kot 40 let se Slovenci v domovini in po svetu na predvečer praznika Marije Pomagaj povežemo v molitvi. Na ta večer se priporočamo Kraljici Slovencev, ki jo prosimo, da varuje slovenski narod in slovensko narodno izročilo.
V baziliki Marije Pomagaj se je že pred 19. uro zbralo veliko vernikov, ki so se prišli priklonit Njej, jo prosit zase, za prijatelje in za slovenski narod. Ob 19.30 se je začela molitev rožnega venca, slovesno sveto mašo ob 20. uri pa je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar, ob somaševanju številnih duhovnikov.
Sveto mašo je v neposrednem prenosu prenašal Radio Ognjišče, čigar zavetnica je Marija Pomagaj. V uvodu v sveto mašo je rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič pozdravil številne romarje iz vseh koncev Slovenije. Ob tem je še spomnil na pomen ohranjanja izročil in nocojšnjega večera.
Ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar je v nagovoru romarjem spregovoril najprej o zgodovini in namenu večera ljudskih izročil.
“Danes, ta večer, smo vsi Slovenci in Slovenke, doma in po svetu povabljeni, da pred podobo brezjanske Matere Božje, ki je Kraljica Slovencev, praznujemo večer slovenskih izročil.” V nadaljevanju se je škof Šuštar zahvalil Radiju Ognjišče za posredovanje Božjega izročila, ki smo ga prejeli, vsem ljudem v Sloveniji in po vsem svetu; in to vsem generacijam.
“Ko pomislimo na izročilo, vse stvari takoj povežemo s tistimi, ki nam izročajo bogastvo preteklosti: na očete in matere, na naše družine. Ob tej priložnosti pa prav posebno na Božjo Mater Marijo, ki jo imamo vsi za svojo mater in ob njej doživljamo toliko lepih stvari. ... Izročilo je izredno velik zaklad. Ta zaklad je naša vera in upanje, je naš način krščanskega življenja; ta zaklad je naša kultura v vseh oblikah izražanja lepote. Vsebina verskega izročila našega naroda je: Bog nas ljubi in je z nami; prejeli smo Božje otroštvo in smo ljubljeni sinovi in hčere vsemogočnega Boga; z nami je in nas spremlja nebeška Mati Marija; odrešeni smo, imamo vero in upanje; še mnogo drugih vsebin verskega in kulturnega izročila bi še lahko naštevali. Ob Mariji Pomagaj na Brezjah, ki je prostor vere, zaupanja in molitve, želimo to naše versko izročilo še bolj razumeti in ga utrditi.
Tudi z nami je Gospod Jezus, tudi mi imamo Marijo v svoji sredi, ki nam pomaga in ji zaupamo. Izkoristimo te priložnosti in naj Gospod premaga naše skrbi in strahove. Prosimo za čudež – z Marijino vero; za poslušnost in naše sodelovanje po zgledu naše nebeške Matere. Amen.” Je nagovor zaključil škof Šuštar.
Po sveti maši je sledila procesija z milostno podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi. Velika množica je spremljala Božjo Mater, s petjem in molitvijo.
Po končani procesiji je pred milostno podobo sledilo celonočno češčenje. Marija Pomagaj, prosi za nas!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga ljubljanskega pomožnega škofa msgr. Franca Šuštarja

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije