Novice
13. maj 2017
Danes je Marijin praznik "Marija, prelepa nebeška Gospa, na zemljo prišla si, poslanka Boga. Izbrala si Fatimo, troje otrok, da svet bi bil rešen pregreh in strahot."

Danes je praznični dan za vso vesoljno Cerkev; praznujemo 100-letnico prikazovanje Device Marije trem fatimskim pastirčkom. 13. maja 1917 se je Devica Marija v Fatimi prikazala trem otrokom, Luciji, Frančišku in Jacinti. Ob stoletnici prikazovanj Blažene Device Marije v globeli Irija ter po povabilu predsednika Republike Portugalske in portugalskih škofov, je papež Frančišek te dni na obisku svetišča naše Fatimske Gospe. Ob tem bo danes Frančiška in Jacinto proglasil za svetnika.

Jacinta in Frančišek Marto bosta z današnjo kanonizacijo postala najmlajša svetnika – nemučenca v zgodovini Cerkve. Frančišek je umrl leta 1919 pri 10-ih letih starosti, Jacinta pa leto pozneje v starosti devetih let. Njuni posmrtni ostanki so v fatimski baziliki. Že ob beatifikaciji so posebej poudarili, da nista vredna časti oltarja zato, ker sta bila deležna posebnih prikazovanj, ampak zato, ker sta po njihovih navodilih živela.

„Sporočilo Fatime je osrednje sporočilo krščanstva, ki je oznanilo, da je Jezus vstal in je Gospod zgodovine,“ je dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki svetega očeta spremlja v Fatimi. “Gospa rožnega venca se ni prikazala bogatim, mogočnim, vplivnim osebam, temveč se je prikazala otrokom in jim govorila o ljubezni.”

Veliko romarjev je na današnji praznik priromalo tudi k Mariji Pomagaj, Kraljici Slovencev. Že zjutraj so na Brezje priromali prvoobhajanci iz župnije Dolsko pri Ljubljani. Romarske svete maše ob 10. uri, ki jo je daroval dr. p. Viktor Papež, se je udeležilo veliko romarjev iz vseh koncev naše domovine. Povezani smo bili v molitvi in priprošnji Božji Materi Mariji.

Pripravila: AEF

Fotografije