Novice
01. maj 2017
Praznik svetega Jožefa delavca V Katoliški Cerkvi 1. maja obhajamo god sv. Jožefa delavca, moža Device Marije in Jezusovega krušnega očeta.

Sv. Jožef je bil po svetopisemskem izročilu mizar, zato velja za zgled človeka, ki si je z delom služil kruh, vzdrževal družino ter skrbel za vzgojo in rast Jezusa Kristusa.
Leta 1955 je papež Pij XII. prestavil praznik svetega Jožefa, zavetnika vesoljne Cerkve, na 1. maj in ga preimenoval v čast sv. Jožefu kot “delavcu”. Jožef bedi nad vso Cerkvijo enako, kot je varoval svojo izvirno, domačo Cerkev – sveto Družino. Z delom svojih rok je Jožef poskrbel za Marijine in Jezusove gmotne potrebe. Vzgajal je Jezusa in ga potrpežljivo izučil v mizarsko obrt. “Delo je bilo vsakodnevni izraz ljubezni v življenju nazareške družine.”
(povzeto po Magnificat, maj, str. 36)

Romarsko sveto mašo ob deseti uri je v baziliki Marije Pomagaj daroval dr. p. Viktor papež, ki je v nagovoru številnim romarjem, ki so na praznik priromali na Brezje, spregovoril o današnjem godovnjaku.
Po sveti maši so nas na parkirišču z glasbo presenetili godbeniki in godbenice Godbe Lesce.

Danes se tudi pričenjajo šmarnice. Šmarnično branje v baziliki Marije Pomagaj bo pri svetih mašah ob 10. in 19.00. V dopoldanskem času se berejo šmarnice za odrasle, z naslovom Naredi me za orodje svojega miru, avtorja p. Janeza Šamperla, v večernem času pa šmarnice za otroke, z naslovom Čudež na Skalnici avtorice Kristine Tičar.

Pripravial: AEF

Fotografije