Novice
08. april 2017
Romanje katoliških pedagogov "Z dobroto, znanjem in živo vero lahko dosežemo marsikaj," je med drugim v nagovoru katoliških pedagogom spregovoril ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.

V baziliki Marije Pomagaj je danes popoldan potekalo romanje katoliških pedagogov, ki ga je organiziralo Društvo katoliških pedagogov Slovenije. Naslov romanja je bil Povezani v molitvi. V svetem letu je Društvo katoliških pedagogov organiziralo romanja v vseh slovenskih škofijah in tako so priromali tudi na Brezje. Odmev je bil zelo lep in organizatorji so bili veseli udeležbe in milosti, ki so jih bili romarji deležni. Na zaključnem srečanju se je večkrat ponovila želja, da bi podobna srečanja – romanja – še organizirali.
Zato so se odločiti, da letos spomladi v postnem času ponovno poromajo na Brezje.
Molitveno uro pred sveto mašo so pripravili člani Društva katoliških pedagogov, vodil pa jo je p. Silvo Šinkovec.
Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Ob njem so somaševali p. Silvo Šinkovec, dr. p. Leopold Grčar in g. Boštjan Prevc. V nagovoru romarjem se je nadškof Zore najprej zahvalil učiteljem za njihovo požrtvovalno delo. “V zahtevnosti učencev lahko učitelji najdejo spoznanje, da jim Bog zaupa, da bodo z znanjem in vero v Božji načrt znali pomagati učencu stopati po poti v večnost.
V današnjem evangeljskem odlomku smo slišali, da je Jezus šel tja, kjer ga je prijatelj potreboval. Tako se tudi učitelj postavi tja, kjer ga potrebuje učenec. Misliti je treba na človeka. Kakor je nebeški Oče v odnosu do Sina v Svetem Duhu, tako mora biti učitelj v odnosu do učenca. Kajti, učenec dela učitelja in obratno. Njun odnos je nerazvezan in temu odnosu se ne smemo odpovedati.
Jezus je sočuten, zjokal se je ob Lazarjevem grobu. Njegovo srce je čuteče v odnosu do sočloveka, zazna njegov drget in skrbi. Tako kot tudi učitelji zaznate svoje učence.
Marta je brata Lazarja pokopala, a Jezus ga je prišel obuditi od mrtvih. Za Jezusa je bil kamen od groba odstranljiv. Tudi vi, dragi učitelji, nikoli ne obupajte nad svojimi učenci. Ne veste, v katerem trenutku bo določen dogodek odvalil kamen od njegovega groba. Ne nehajte upati, kajti poslanstvo vam daje Bog, ki ne obupa. Jezusova beseda “pridi ven” pomeni vrnitev v življenje. Z dobroto, znanjem in živo vero lahko dosežemo marsikaj. V živi veri se zavedamo poslanstva, ki ga imamo. Naj nam Marija pomaga, da zrastemo v poslanstvo, ki nam ga je Oče zaupal.” Je nagovor katoliškim pedagogom ter ostalim romarjem zaključil nadškof Zore.

Po sveti maši je v dvorani nad zakristijo sledilo srečanje z delavnicami na temo Povezani v molitvi. Delavnice je vodil p. Silvo Šinkovec.

Pripravila: AEF

uvod v sveto mašo, p. Silvo Šinkovec

Prenesi MP3 datoteko

pridiga ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije