Novice
02. april 2017
5. postna, tiha nedelja "Jaz sem vstajenje in življenje, govori Gospod; kdor vame veruje, vekomaj ne bo umrl." (Jn 11,25)

Na naši poti skozi postni čas smo prišli do pete postne nedelje, ki jo zaznamuje evangelij o obujenju Lazarja (Jn 11,1-45). Gre za zadnje veliko 'znamenje’, ki ga je Jezus storil, po katerem so veliki duhovniki sklicali sinedrij, na katerem so se odločili, da ga bodo umorili, hoteli pa so umoriti tudi Lazarja, ki je postal živa priča božanstva Kristusa, Gospoda življenja in smrti.
Jezus Lazarja ni obudil od mrtvih, temveč ga je samo oživil. Ni ga popeljal v nesmrtno življenje vstajenja, temveč ga je zgolj povrnil v tuzemsko življenje, kjer je čez čas zopet nastopila smrt. Kljub temu pa predstavlja ta dogodek znamenje in oznanilo pravega vstajenja v potrditev, da je Kristus zares zmagovalec nad smrtjo in da imajo vsi, ki z njim umrjejo, zagotovilo, da bodo z njim tudi vstali.
Na sončno tiho nedeljo se je pri svetih mašah v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah zbralo veliko število romarjev. Pri osrednji romarski deseti sveti maši je rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, v nagovoru romarjem spregovoril o vsebini današnjega evangeljskega odlomka.
“Jezus je Lazarja obudil v življenje, vrnil ga je v tuzemsko življenje. To je bilo zadnje znamenje, ki ga je Jezus naredil, preden so se veliki duhovniki odločili, da ga umorijo. Kaj je Jezusa tako ganilo, da se je zjokal nad Lazarjem? In kaj nas gane, da se zjočemo? Gane nas ljubezen; ko imamo nekoga radi, takrat nas prizadane vsaka bolečnina. Jezus je Gospod nad življenjem in smrtjo. Tudi v bolečni se moramo obračati k Njemu, ki ima življenje. On nam vrne notranji mir, zato ga prosimo, da razjasni temine našega srca in bomo potolaženi. Ne smemo dopustiti, da bi greh uničil našo vero, zameglil vero v Gospoda. Naj nam Marija izprosi vere, zaupanja v njenega sina in da bomo lažje hodili skozi vsakdanje življenje.”
Ob koncu svete maše je p. Robert Bahčič še spomnil, da danes obeležujemo 12. obletnico smrti svetega papeža Janeza Pavla II. Poljski papež je Katoliško cerkev vodil med letoma 1978 in 2005 in je tudi danes še vedno zelo priljubljen med ljudmi. Leta 1996 je prvič obiskal Slovenijo in takrat ga je prva pot vodila na Brezje, k Mariji Pomagaj. Janez Pavel II. je ob tej priložnosti Mariji Pomagaj poklonil biserni rožni venec, ki se sedaj nahaja v relikviariju brezjanske bazilike.

Pripravila: AEF

Fotografije