Novice
13. april 2017
"Kraljevo znamnje, križ stoji!" Na veliki četrtek je svoje mesto na pročelju bazilike Marije Pomagaj zopet našel Vurnikov križ.

Vurnikov križ je bil odstranjen ob zadnji obnovi fasade bazilike Marije Pomagaj. Od leta 2015, ko smo praznovali 50. obletnico Vurnikove ureditve pročelja bazilike, so potekale priprave na vrnitev križa nazaj v nišo na pročelju. Na mozaiku križa so bili izvedeni manjši restavratorski posegi, ki so zavarovali delce mozaika pred nadaljnjim odpadanjem, utrjeno je bilo hrbtišče križa ter pripravljen okvir, na katerega so v niši namestili križ.
Obnova in ponovna namestitev križa je bila odgovorno delo, ki so ga opravili: Marija Marolt, restavratorka/konservatorka (Mincina popravljalnica), Klemen Renko (Promas d.o.o.), Kamnoseštvo Jure Kocjančič s.p., Kleparstvo – Krovstvo Primož Eržen s.p. ter Dejan Mladenovič (Predalava kovin in montaža).
Vsem izvajalcem se za požrtvovalno delo iskreno zahvaljujemo. Delo na višini je bilo zahtevno in odgovornost do Vurnikove umetnine zelo velika.

Leta 1965 so se frančiškani, v spomin na tridesetletnico II. evharističnega kongresa za Jugoslavijo v Ljubljani, odločili preurediti pročelje bazilike Marija Pomagaj. K sodelovanju so pritegnili arhitekta Ivana Vurnika (1884–1971).
Cerkveno fasado cerkve na Brezjah je Vurnik v duhu arhitekturnega dekorativizma poživil z mozaičnimi simboli, okrasi in napisi, ki ustvarjajo igrivo kombinacijo vzorcev v zlati, modri, rdeči, rumeni barvi. Mozaike so izdelale šolske sestre iz Radovljice.
V pokončnem ovalnem medaljonu nad glavnim portalom lahko preberemo napis Vrata nebeška. Ob straneh ga spremljata dva medaljona z raznobarvnimi cvetovi. Nad njim je trak z geslom Po Mariji k Jezusu. Atiko na štirih zidanih izstopih poživljajo vzkliki iz lavretanskih litanij: Devic Devica, Devica verna, Mati božja in Hiša zlata. Z belimi in zlatimi lilijami je Vurnik okrasil tudi rozeto. Ob straneh rozete so štirje okraski v obliki svetilk in Marijina monograma v rombih, nad njo pa širok dekorativen pas. V nišo pod timpanonom je Vurnik postavil križ, ki ga v rombih spremljata Kristusova monograma in začetnice njegovega imena IHS (grško: Iesús Hristos Sotér; latinsko: Iesus Homo Salvator).

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije