Novice
04. marec 2017
"Izberi prav. Ostani z mano." Na prvo postno soboto k Mariji Pomagaj priromajo tisti, ki trpijo zaradi alkohola ali drugih odvisnosti. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj vodil cistercijanski opat Janez Novak.

Letošnja spodbuda Slovenske Karitas za postni čas nosi podnaslov »Izberi prav. Bodi z mano.« Geslo nas v pastoralnem letu družine spodbuja, da bi vsak dan znova, še posebej pa v postu, izbrali in se odločili za bogastvo, globino odnosov in povezanost z našimi najbližjimi.
V baziliki Marije Pomagaj je danes dopoldan potekalo romanje v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola. Somaševanje je vodil cistercijanski opat Janez Novak, ob njem so maševali: dr. p. Viktor Papež, pater Avguštin Novak, cistercijan, pater Benedikt Lavrih, jezuit, Jože Pavlakovič, župnik v Starem trgu ob Kolpi, Avguštin Klobčar, Češnjice – Domžale ter Anton Potokar, Krašnja.
V uvodu v sveto mašo je prisotne duhovnike, opata ter romarje pozdravil dr. p. Viktor Papež. Povzel je namen, s katerim smo se zbrali pri sveti maši, in sicer, da molimo in smo solidarni z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola ali drugih odvisnosti. In pri tem naj nam pomaga Marija Pomagaj.
Cistercijanski opat Janez Novak se je v pridigi najprej zahvalil bratom frančiškanom, varuhom svetišča, ki se vsakodnevno v spovednici srečujejo z številnimi problemi in odvisnostmi, v nadaljevanju je pozdravil prisotne duhovnike, somaševalce ter romarje, ki so priromali k Mariji Pomagaj.
“S pepelnico smo vstopili v postni čas, ko se želimo spreobrniti in živeti po evangeliju,” je pridigo pričel opat Janez Novak. “Slovenska Karitas nam ponuja koristne pripomočke za postno pot, ki nam pomagajo pri spreobrnitvi. Z njihovo pomočjo sledimo Gospodu na njegovi poti tudi na njegovem križevem potu in Kalvariji. Poleg molitve nam ponuja spodbudo 40 dni brez alkohola. Spodbuda tudi v letaku v obliki solze, prispodobi, ki pokaže težo alkohola. Solza, posledic pijanosti je veliko preveč v družinah. Postna spodbuda ej namenjena vseh, ki ste danes priromali na Brezje. Mnogi veste, kaj pomeni nositi križ odvisnosti. Ta križ je velikokrat pretežak. Tako, kot je bil težak Jezusov križ in mu je pomagaj Simon iz Cirene. Zato je tudi slogan letošnje akcije zelo primeren, da se v težkih trenutkih naslonimo na nekoga, ki nam pomaga nositi križ.
Jezus je tu, da nam pomaga, da nas zdravi, po naših bližnjih. V tem je tudi duhovni vidik zdravljenja od odvisnosti, sami ne zmoremo, moramo se obrniti na višjo silo. Zato je Jezus z nami in nam pomaga.
Svobodna volja nas ljudi je dar. Hudobni duh v raju je zapeljal prav na področju svobodne volje. Ko sta prva človeka sledila hudobnemu duhu, sta spoznala, da sta naga, zlorabila sta svojo svobodno voljo in tako izgubila svobodo. Tako je v današnjih dneh z odvistnostjo, da bi bil bolj svoboden, človek zavrže svobodo. In postane odvisen, na koncu zavlada odvisnost. Postaneš suženj, a si tega ne priznaš. A Bog je pobeglim človekom poslal rešitev. A ozdravi nas ne proti naši volji, pušča nas svobodne. Ponuja nam rešitev, ki jo sprejmemo ali ne.
Da bi skušnjave lažje premagovali nam je Bog dal Marijo, ki je stala pod križem. Po Njegovem naročilu nas sprejema vse, dobre in slabe. K njej vzdihujemo Marija, pomagaj! Zavedajte se, niste sami, vedno nekdo moli za vas in po njem je Jezus z vami.” Je pridigo zaključil opat Janez Novak.

Ob zaključku svete maše se je Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske Karitas zahvalil frančiškanom za gostoljubje ter gospodu opatu za sveto mašo. “V težkih časih in težavah moramo biti sočutni in usmiljeni drug do drugega, bodimo skupaj z božjim blagoslovom.”
Po sveti maši so sledila pričevanja tistih, ki so se zasvojenosti uspeli rešiti. Pogovor je vodil Imre Jerebic, vsi pričevalci, pa so pričevali, da za srečno življenje ne potrebujejo alkohola. A pri tem se je potrebno rešiti tudi drugih odvisnosti, ki lahko pridejo namesto alkohola. Bistvo pa ostaja, da ostajamo skupaj, da smo odločni in povezani.

Vsem, ki so ustvarili današnje slovesno bogoslužje se zahvaljujemo, predvsem pa vsem pričevalcem, ki so s svojo zgodbo obogatili začetek letošnjega postnega časa.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga cistercijanskega opata Janeza Novaka

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije