Novice
03. marec 2017
Duhovne vaje pri Mariji Pomagaj V frančiškanskem samostanu Brezje so ta teden potekale duhovne vaje za brate frančiškane, sklenili so jih danes, s sveto mašo pri oltarju Marije Pomagaj.

Duhovne vaje, ki se jih je udeležilo 11 bratov iz različnih frančiškanskih samostanov po Sloveniji, je vodil p. Bernard Goličnik, Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Duhovne vaje so sklenili danes dopoldan, s sveto mašo pri oltarju Marije Pomagaj. Somaševanje je vodil provincialni minister, p. Marjan Čuden.
Ob nagovoru sobratom je spregovoril o pomenu postnega časa, kajti duhovne vaje so opravili prav ob začetku posta. Navezal se je na papeža Frančiška, ki postni čas imenuje duhovne vaje za vse ljudi. “Tudi Jezus se je postil 40 dni, preden je začel javno delovati. Jezus nam ne določa časa, koliko se je potrebno postiti. 'Dokler imajo ženina med seboj, se ne morejo postiti. Prišli pa bodo dnevi, ko jim bo ženin vzet, in takrat, tisti dan, se bodo postili.’ (Mr 2,18-20) Jezusa, našega ženina, ni med nami, ko grešimo in s postom ga lahko prikličemo nazaj. Postni čas nas sprašuje, kako je z našo dušo. Postiti se moramo svojih slabih misli, če želimo priklicati Ženina nazaj. Posimo se težkih besed, ki ranijo. Obračunajmo z grehi, da bo Ženin spet nazaj. Kdor se posti, raste v njem čistost, je dejal sveti Janez. Če boš pobožal leva, ga boš morda ukrotil.
Bog prebiva pri čistih. Tišina postnega časa nam pomaga, da se znebimo hrupa, ki nas moti. Tudi sveti Frančišek Asiški je prejel rane, ko se je postil.
Priporočimo se Mariji, Materi prečisti, da bomo slekli stare obleke in oblekli nove. Amen.” Je nagovor zaključil provincialni minister, p. Marjan Čuden.

Pripravila: AEF

Nagovor provincialnega ministra p. Marjana Čudna

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije