Novice
25. marec 2017
"Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!" Na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji je slovesno bogoslužje je pri Mariji Pomagaj vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

“Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin.” (Psalm 85, 9-14)
Na praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga v Katoliški Cerkvi obhajamo 25. marca, praznujemo obisk nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Skrivnost Gospodovega oznanjenja in učlovečenja se je dogodila v skromnem prostoru, ki je danes pod novo nazareško baziliko Oznanjenja. Tu je preprosta nazareška deklica Mirjam-Marija pristala na povabilo božjega poslanca nadangela Gabrijela, da postane mati učlovečenega božjega Sina. Tu je izrekla za zgodovino človeštva najpomembnejši 'da’ in s tem se je začel uresničevati božji načrt odrešenja. Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na današnji praznik obhajamo krščanski materinski dan.

Na današnji praznik je slovesno sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Ob njem je somaševal dr. p. Viktor Papež, ki je v uvodu v sveto mašo pozdravil številne romarje ter se gospodu škofu Jamniku zahvalil za prisotnost.
V pridigi je škof Jamnik spregovoril o velikem pomenu današnjega praznika: “Z današnjim praznikom obeležujemo odločilni dogodek v zgodovini odrešenja. Angel Gabrijel, poslanec Boga, je oznanil Mariji in Marija je spočela od svetega Duha. A tudi Jožef je prisluhnil angelu in sprejel Božjo voljo. 'Zgodi se mi po tvoji besedi’ in Beseda je meso postala.”
“Ko sem včeraj obiskal birmance, smo se pogovarjali tudi o današnjem prazniku. In ko sem jih vprašal, kakšna je Marija, so rekli, da lepa, brez greha. In to je bistvo, Marija je bila brez greha, zato je spočela od svetega Duha. Danes je praznik naše vere, praznujemo dogodek, ki se je dogodil v Nazaretu, v popolnem miru srečanja angela z Marijo, srečanja, ki pomeni osebno srečanje Marije z Bogom. Tudi takrat, ko je naše srce lepo, čisto, svobodno, ko presegamo slabe misli, sovraštvo, smo v srcih svobodni, potem smo kot Marija odprti za dela svetega Duha. Takrat se dogodi intimni dogodek nežnosti. Takrat se dogodi naš Nazaret.”
“Papež Frančišek je včeraj sprejel evropske voditelje in spregovoril o tem, da moramo iti nazaj h koreninam, k Nazaretu, če ne, bo Evropa izgubila svoje bistvo. Govorimo o etični in duhovni praznini. Kristjani smo v tej novi Evropi še toliko bolj poslani, da gremo h koreninam našega krščanstva. Iz tradicije naredimo osebno odločitev, da se dogodi naš Nazaret. Če nosimo Boga v srcih, potem ga odkrivamo tudi v naših bližnjih. Moramo opaziti sočloveka, mu izreči lepo besedo. Danes se še prav posebej zahvaljujemo za dar sreče bližnjih. Nobena tehnika ne more zamenjati človeškega stika, srečanje z bližnjim je največji dar.
Marija je bila lepa, svobodna, da je lahko odgovorila na božji glas. Naj se tudi nam dogodi Nazaret, srečanje z Bogom, ki nas ima rad.” Je pridigo zaključil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Po pridigi je škof Jamnik blagoslovil nosečnice, pare, ki si želijo otrok, matere, stare matere in vse, ki prosijo za Božji blagoslov.

Pripravila: AEF

uvod v sveto mašo, dr. p. Viktor Papež

Prenesi MP3 datoteko

pridiga ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije