Novice
19. marec 2017
"Ali je Gospod med nami ali ne?" (2 Mz 17,7) Na tretjo postno nedeljo nam letos bogoslužje predstavlja enega od najlepših in naj bolj globokih besedil v Svetem pismu: pogovor med Jezusom in Samarijanko (Jn 4,5-42).

Janezov opis Jezusovega pogovora s Samarijanko ob Jakobovem vodnjaku je vreden posebne pozornosti. Tej nadvse preprosti ženski, zaznamovani z grešnim življenjem in neurejenimi ljubezenskimi razmerji, ki ima zgolj površno poznavanje vere in se nepoučeno vmešava v medverska vprašanja, Jezus jasno sporoča zanesljivo resnico o Bogu, ki ljubi človeka ne glede na njegove življenjske okoliščine. Slehernemu ob vsakem času daje prepoznavno možnost, da začne verjeti v ljubezen in da se spreobrne. Celo današnji verni ljudje so pogosto površni in včasih raje razpravljajo o manj bistvenih vprašanjih vere in cerkvene zgodovine, kot da bi osebno sprejeli Kristusa in skupaj z njim delovali v Cerkvi in svetu.
(povzeto po Magnificat, marec 2017, str. 249)

“Tako, kot je Jezus Samarijanki ponudil roko, jo želel sprejeti in dati rešitev, tako tudi nam ponuja roko za našo rešitev. Želel je, da bi zahrepenela po tisti vodi, ki pride iz Njegovega ranjenega srca. Ta živa voda je prisotna pri vsaki evharistični daritvi. Naj bo tudi naše srce odprto za našega bližnjega, naj nas po njem nagovarja Bog, da sprejmemo božjo besedo.” Je med drugim v nagovoru romarjem danes spregovoril rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič.

Pripravila: AEF

Fotografije