Novice
26. februar 2017
"Dovolj je dnevu njegova lastna teža." (Mt 6,34) V Božji besedi današnje, 8. nedelje med letom, nas Jezus uči, da morajo stvari služiti človeku in ne človek stvarem.

Jezus zagotovo ne zanika koristi delovnih in gospodarskih prizadevanj za izboljšanje človekovih življenjskih pogojev, temveč nas z današnjimi slikovitimi prispodobami uči, da stvari morajo služiti ljudem in ne ljudje stvarem. Kdor hoče zares služiti Bogu, ne sme obenem služiti bogastvu. Toda to ne pomeni, da je treba materialno blaginjo, ki je naravni sad človekovega dela, prezirati, temveč da jo je treba podrejati človeku in namenjati za dobrobit ljudi in družbenega napredka. Tesnobna zaskrbljenost zaradi hrane in obleke nas lahko zapelje v podcenjevanje resničnih vrednot in teptanje pravic drugih. Iskati najprej Božje kraljestvo pomeni spodbujati pristne, pravične in ljubeče medčloveške odnose.
In kot pravi Jezus: “Íščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne bodite v skrbeh za jutri, kajti jutrišnji dan bo prinesel svoje skrbi. Dovolj je dnevu njegova lastna teža.” (Mt 6,33-34)

Pripravila: AEF

Fotografije