Novice
18. februar 2017
Maša in koncert ob obletnici odhoda dirigenta Janeza Boleta 10. obletnice smrti glasbenega pedagoga, dirigenta, nestorja in osrednje osebnosti slovenskega zborovstva, prof. Janeza Boleta, smo se spomnili s sveto mašo in koncertom.

Ustanova Gallus, ki jo vodi sin prof. Janeza Boleta, Tomaž Bole, je ob 10-letnici smrti dirigenta pripravila koncert, ki ga je izdvedel Komorni zbor Orfer iz Ljutomera. Pred koncertom je sveto mašo za pokojnega Janeza Boleta daroval p. Tomaž Menart. Komorni zbor Orfej je s petjem sodeloval tudi pri sveti maši, na orgle jih je spremljal Dušan Ješelnik.

Prof. Janez Bole se je rodil 7. marca 1919 na Brezjah na Gorenjskem, umrl pa je v Ljubljani, 21. februarja 2007, pokopan je na pokopališču na Brezjah. V svojem več kot 55 letnem umetniškem delovanju je ustanovil ali na novo oblikoval in vodil 21 zborov, med njimi Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, zbor Slovenske filharmonije in Slovenske madrigaliste. 25 let je poučeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, 20 let pa na ljubljanski Akademiji za glasbo. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad, med drugim leta 1957 Prešernovo nagrado, skupaj s Slovenskim oktetom.

Koncert v njegov spomin je izvedel Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, ki ga vodi Romana Rek. Gospa Rek je na ljubljanski Akademiji za glasbo bila študentka dirigenta Boleta, njeno glasbeno kariero pa je zaznamovalo srečanje nekdanjega profesorja Boleta, ko je že vodila Komorni zbor Orfej. Povabil jih je k sodelovanju na mednarodnih festivalih in od takrat dalje je šla pot Komornega zbora Orfej le navzgor. Komorni zbor Orfej števila priznanja in nagrade uvrščajo med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji.

Pripravila: AEF

Anton Bruckner, Ave Maria

Prenesi MP3 datoteko

uvodni pozdrav Tomaža Boleta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije