Novice
04. januar 2017
Jaslice v baziliki Marije Pomagaj Jaslice predstavljajo umetniško upodobitev ali uprizoritev rojstva Jezusa Kristusa. Z njimi želimo oživiti božično skrivnost v človeških srcih. Jaslice nam pomagajo, da se Kristus ob vsakem božiču v nas znova rodi.

Jaslice nam pomagajo, da se Kristus ob vsakem božiču v nas znova rodi. V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah smo letos v jaslice postavili figure, narejene v znani bavarski vasici Oberammergau. Lesene figure, visoke kar 80 cm, so delo umetnikov družine Klucker, ki že več generacij goji tradicijo izdelovanja lesenih jaslic. Izrazi na obrazih tako svete družine kot tudi ostalih figur odražajo neverjetno milino, ustvarjeno s pomočjo skrbnih in natančnih potez mojstrov, ki so jih ustvarili. Figure in njihova oblačila so ročno delo, izdelane z veliko ljubezni in predanosti tradiciji.

Ob sveti družini, ki predstavlja bistvo jaslic, smo v jaslično postavitev vključili tudi nekaj novih elementov, ki pritegnejo poglede obiskovalcev bazilike. V pokrajino smo postavili maketo brezjanske bazilike ter domačijo, okoli katere se odvijajo različne dejavnosti: v bližnjem potoku ribič lovi ribe, ob robu gozdar seka drevo, ob potoku gospodinja pere perilo, ob hiši kuha polento, gospodar pa kosi travo na bližnjem travniku. Vse dogajanje pa se zaključi, ko gospodinja pred hišo pozvoni na zvonec in oznani delopust. Takrat v cerkvi zadonijo zvonovi in vabijo k sveti maši.
V jaslicah so poleg rojstva Jezusa pogosto prikazani tudi drugi dogodki iz svetega pisma. V brezjanskih jaslicah tako nadangel Gabrijel obišče Marijo in ji naznani, da bo rodila Odrešenika.

Idejna zasnova in postavitev sta delo dveh mojstrov: Toni Jaklič ter Zlato Petrovčič, pri postavitvi jima je pomagal br. Damjan Kern.

Lepo vabljeni!

Fotografije