Novice
28. januar 2017
Redno srečanje Južnoslovanske konference Na Brezjah, v frančiškanskem samostanu, danes poteka redno srečanje Južnoslovanske konference provincialnih ministrov reda manjših bratov - frančiškanov.

Srečanje vsakokrat gosti ena od šestih provinc in tako so tokrat prišli v Slovenijo, k Mariji Pomagaj na Brezje. Letno se provinciali srečujejo tri do štirikrat. Odgovorni za različna področja na ravni provinc pa se srečujejo na svojih srečanjih.

Na konferencah provinciali obravnavajo tekoče teme, ki zadevajo province in red ter doprinos frančiškanov do Cerkve na različnih ravneh. Pregledajo delo na področju vzgoje in študija ter permanentnega izobraževanja, o delu za nove duhovne poklice, karitativna dejavnost, o pravičnosti, miru ter ohranitvi stvarstva in o skrbi za Frančiškov svetni red in Frančiškovo mladino.

Vedno pa se dotaknejo in govorijo o usmeritvah na ravni frančiškanskega reda in o smernicah, ki jih je začrtal generalni kapitelj reda.

Duh domačnosti je vedno prisoten med vsemi frančiškani na ravni konference. Red manjših bratov ali frančiškanov je na svetovni ravni razdeljen na 14 konferenc. Na ravni konference si med seboj tudi pomagajo na najrazličnejših ravneh, projektih, usmeritvah in tudi personalno. Letos so štiri hrvaško govoreče province priskočile na pomoč zadarski provinci, da so prevzele v oskrbo nekaj njihovih samostanov zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev.

Provinciali so srečanje pričeli s sveto mašo pri oltarju Marije Pomagaj, nadaljevali pa na zasedanju v frančiškanskem samostanu Brezje. Na srečanju sodelujejo:
Fr. Miljenko Šteko, provincialni minister province Vnebovzetja Blažene Device Marije s sedežem Mostarju, ki je tudi predsednik Južnoslovanske konference provincialnih ministrov.
Fr. Marjan Čuden, provincialni minister province Svetega križa s sedežem v Ljubljani, podpredsednik konference.
Fr. Ivan Sesar, generalni definitor, Rim.
Fr. Andrija Bilokapić, provincialni minister province sv. Hieronima s sedežem v Zadru.
Fr. Joško Kodžoman, provincialni minister province presvetega Odrešenika s sedžem v Splitu.
Fr. Ilija Vrdoljak, provincialni minister province svetih Cirila in Metoda s sedežem Zagrebu.
Fr. Jozo Marinčić, provincialni minister province Bosne Srebrene s sedežem v Sarajevu.
Fr. Robert Bahčič, tajnik konference.

Pripravila: AEF

Fotografije