Novice
01. januar 2017
Novo leto - Marija, sveta Božja Mati "Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli." (Lk 2,16)

Na novoletni dan, 1. januarja, v Katoliški Cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru. Prvi dan leta, s katerim začenjamo novo koledarsko leto in pri bogoslužju prosimo za Božji blagoslov, je posebej posvečen Mariji oz. njenemu Božjemu materinstvu.

Današnji dan je še posebej slovesen za Brezje, saj praznujemo obletnico razglasitve bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesna razglasitev je bila 1. januarja 2000, vodil jo je takratni predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof dr. France Rode.

Danes je v baziliki Marije Pomagaj slovesno bogoslužje ob prazniku vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Ob njem so somaševali dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike Marije Pomagaj, dr. p. Leopold Grčar, Franc Godec, župnik župnije Kranj – Primskovo, Vinko Podbevšek, župnik župnije Kranj ter prof. dr. Rafko Valenčič.
V uvodu v sveto mašo je romarje, ki so na novega leta dan prišli na Brezje, pozdravil dr. p. Robert Bahčič ter zaželel, da bi bila sveta daritev blagoslov za leto, ki smo ga začeli, za vsakega izmed nas, za vnaše družine. Obenem se je nadškofu zahvalil, da je na praznik Marije, Božje Matere prišel na Brezje.
Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v pridigi spregovoril o pomenu današnjega praznika. “Praznik nas vabi, da poglobimo vero v Jezusa Kristusa. Pastirji so pohiteli in našli sveto družino ob jaslih. To je bil v bistvu vsakdanji prizor, a ko so ga zagledali, so spregovorili o tem, ker jim je bilo razodeto v noči na betlehemskih poljanah.
Ljudje težko vidimo Jezusa kot Boga in človeka. Ali ga vidimo le kot Boga, da ni šel skozi slabo v svojem življenju. Nekateri pa ga imajo samo za človeka, modreca. Današnji praznik nam govori, da je Jezus pravi Bog in pravi človek. Tako ga je videla tudi Marija. Naj nam današnji praznik pomaga, da do Jezusa vzpostavimo pravi odnos.
Marija je na Jezusa imela velik vpliv, ob njej je shodil, naučil govoriti, naredil prvi čudež. Tudi mi se moramo od Nje naučiti govoriti besede ljubezni in spoštovanja. Govoriti besede blagoslova, kajti blagoslov ni pridržan samo duhovnikom. Vsak od nas lahko blagoslavlja – polaga Božje ime na ljudi okoli sebe. Pomembno je polagati Božje ime na čisto vsakega človeka, tistega, ki nam je drag ali tistega, ki nas mrzi. Marija nas bo vedno učila tega, tudi ona ni vsega razumela, a je vseeno blagoslavljala.
V letošnji poslanici papež Frančišek govori o nenasilju, o letu miru. Za držo nenasilja se učimo v družini, tam, kjer se imamo radi, se spoštujemo, a včasih tudi kregamo. Vsak od nas je poklican k nenasilju, blagoslavljanju ljudi. Nasilje ni samo v tem, da padajo bombe, začne se najprej v srcu človeka. Srce vsakega od nas je vir nenasilja in ljubezni. Naj Marija v vaša srca vodi Jezusa in z njim ljubezen.” Je pridigo zaključil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije