Novice
08. september 2016
Danes obhajamo praznik Marijinega rojstva Slovesno sveto mašo na mali šmaren je na Brezjah daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Danes obhajamo slovesni praznik Marijinega rojstva imenovan tudi mali šmaren ali mala maša. Pri Mariji Pomagaj na Brezjah je bilo še posebej slovesno pri sveti maši ob 10. uri, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik in na kateri se je zbralo okoli 1500 romarjev.

V uvodu v sveto mašo je zbrane pozdravil dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča: »Naj vam bo Marijin praznik v blagoslov, v varstvo in v pomoč, v vašem vsakdanjem življenju.«

Škof Jamnik, ki vedno z veseljem pride k Mariji Pomagaj na Brezje, je v začetku homilije pozdravil vse zbrane duhovnike, sestre in romarje. V njej se je spomnil obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in praznovanje njegovega rojstnega dne v Postojni, 18. maja 1996. »Danes praznujemo rojstvo Device Marije, na Božič praznujemo Jezusovo rojstvo. Res ima vsak na svetu rojstni dan. A ne pozabimo, bodite hvaležni za dar življenja, da lahko živimo na tem svetu, z vsemi radostmi in težavami. Življenje nam je podarjeno, zaslužimo ga s tem, da se tudi mi darujemo za druge. In danes na rojstni dan Matere Božje, se zahvalimo in priporočimo Mariji, da bi bila naša priprošnjica in zgled, da bi tako kot Marija tudi mi v našem življenje uresničili poslanstvo zaradi katerega smo bili poklicani v ta svet.«

»Spoštujmo vsakega človeka, ne glede na vero, prepričanje, filozofijo. Vsakega človeka je ustvaril Bog. Želim vam, da prinašate upanje spoštovanja. … Želim vam blagoslovljen dan, da bi ob Mariji doživeli mir, Božjo neskončno ljubezen. Marija kaže k svojemu sinu Jezusu Kristusu, v letu usmiljenja pa posebej doživljamo njegovo dobroto, ljubezen, odpuščanje. S svojim življenjskim zgledom to prenašajmo med ljudi. Amen.« je dejal škof Jamnik ob koncu homilije.

Danes sta pri sveti mašo somaševala tudi g. Jože Damej iz Šentprimoža pri Velikovcu in p. Jose Viruppel iz Indije, iz dežele apostola Tomaža. P. Jose je ob koncu maše v jeziku marajana zapel Marijino pesem.

Po sveti maši se je škof Jamnik pridružil srečanju starih staršev v dvorani nad zakristijo. Tokratno srečanje, ki ga organizira združenje Glas starih staršev, je potekalo pod naslovom “Stari starši, vnuki – danes in jutri«. V predavanjih so na srečanju obravnavali tematiko pomena družinskih vezi v razširjeni družini.

Pripravila: NK

Fotografije