Novice
04. september 2016
Sveta maša ob 109. obletnici kronanja Marije Pomagaj »Kako majhnega se je naredil Jezus, da bi nam pokazal, da od nas ne pričakuje velikih stvari, ampak majhne stvari z veliko ljubeznijo« so besede Mati Terezije, danes je bila razglašena za svetnico.

Na angelsko nedeljo, 1. septembra 1907. leta, je nadškof Anton Bonaventura Jeglič okronal milostno podobo Marije Pomagaj na Brezjah. S tem je dal podobi Marije Pomagaj še večji pomen, kot so ji jo ljudje že izkazovali.
Danes, na 109. obletnico kronanja, se je na Brezjah zbralo več kot 2000 romarjev, ki so na praznični dan priromali na Brezje Kraljici Slovencev, da se ji zahvalijo za vse prejete milosti.

Slovesno sveto mašo ob 10. uri je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, somaševala sta dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, in p. Ivan Šarčević, frančiškan iz Sarajeva.
V uvodu v sveto mašo je vse zbrane romarje najprej pozdravil p. Robert in jim zaželel čudovit prazničen dan, polen blagoslova.

»Brezje so milostni kraj, kjer se človek, bodisi z zaupno vero, ali kot iskalec na poti vere, tu pri naši Materi počuti sprejetega in doma. Mnogi ravno tukaj na Brezjah doživijo, kako se želi Gospod po svojem usmiljenju dotakniti njihovih src, da bi jih ozdravil neštetih ran in bi nam vsem vlil novega poguma.
S kronanjem te milostne podobe nam je želel ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič Marijo približati, kot tisto, ki želi vsakega od nas sprejeti pod svoje varstvo, približati nam jo je želel, kot našo varuhinjo in zavetnico, kot kraljico našega slovenskega naroda in sedaj tudi naše skupne države.« je dejal nadškof Cvikl v uvodu v svojo homilijo, v kateri se je naslonil tudi na današnji evangelij po Luku (Lk 1,039-47):
»Današnji evangelij nam sporoča, da je Bog v zgodovini človeštva dejaven, vendar pa je Božje delovanje v svetu vezano tudi na naše sodelovanje z njim, če smo pripravljeni spolniti njegovo voljo. Na Božje povabilo lahko rečemo »da«, kot je to storila Marija. Lahko pa rečemo »ne«, misleč, da Boga ne potrebujemo, da smo sposobni sami in brez Boga pisati svojo osebno zgodovino in zgodovino našega naroda ter človeštva.«

Današnji dan je poseben za Vesoljno Cerkev. Papež Frančišek v dopoldanski slovesnosti na trgu sv. Petra v Rimu, za svetnico razglasil Mater Terezijo.
»Naj bo danes naša prošnja: Da bi nas Gospod, na priprošnjo Marije, Matere usmiljenja in svete Matere Terezije vedno bolj vodil na pot k bližnjim, tudi k ubogim in trpečim; k vsem, ki se čutijo same in zapuščene in morda ne vidijo več pravega smisla svojega življenja. Prinašajmo vsem tem, ne le lepe besede sočutja, ampak z njimi tudi našo resnično bližino in s tem utelešeno Božjo ljubezen in usmiljenje. Amen« so besede nadškofa, s katerimi je vernike ob koncu pridige nagovoril nadškof Cvikl.

Ob koncu svete maše je mariborski nadškof Cvikl blagoslovil zbrane romarje z relikvijo svete Matere Terezije.
Zato se ravnajmo po njeni misli tudi vsi mi: »Jezus terja od mene samo to, da se zanesem nanj; kajti samo vanj popolnoma zaupam, njemu izročam sebe brez pridržka.«

Želimo vam blagoslovljen praznični dan.

Pripravila: Nina Klisarič

pridiga mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije