Novice
03. september 2016
"Angeli lepo pojejo, rožo Marijo kronajo." Na predvečer zunanjega praznovanja kronanja milostne podobe Marije Pomagaj je v brezjanski baziliki potekalo slovesno bogoslužje, ki so ga vodili letošnji novomašniki.

Letos praznujemo 109-letnico slovesnega kronanja milostne podobe Marije Pomagaj, ki ga je 1. septembra 1907 izvedel takratni ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič. Tudi tako se pripravljamo na naslednje leto, 2017, ko bomo praznovali 110-letnico kronanja Marije Pomagaj.
Po tradiciji slovesno sveto mašo na predvečer zunanjega praznovanja kronance vodijo novomašniki. Somaševanje je tako nocoj vodil frančiškanski novomašnik, p. Boštjan Horvat, kaplan v župniji Ljubljana-Vič. Ob njem so somaševali: Janez Jurij Arnež, kaplan v Idriji, p. Anton Borovnjak (minorit), kaplan na Ptuju, Mitja Štefan Franc (salezijanec), kaplan v Celju in Simon Virant, kaplan v Ljubljana-Šentvid.
V uvodu v sveto mašo je dr. p. Viktor Papež pozdravil vse prisotne romarje ter se novomašnikom zahvalil, da so na predvečer praznika prišli na Brezje. Na koru je prepeval brezjanski cerkveni pevski zbor, pod vodstvom Alene Zorina.
V pridigi je novomašnik Janez Jurij Arnež povzel pomen kronanja Marijinih podob in predstavil, kaj pomeni, da je Marija Kraljica v nebesih. Njeno kraljestvo ni omejeno z mejami, v nebesih vlada s svojim sinom Jezusom, ki je Kralj vesoljstva.
Zlata krona je bila podeljena tistim Marijinim božjepotnim podobam, ki so bile že dolgo češčene in so slovele po čudežih. Prva izven Italije je bila kronana trsatska, potem svetogorska (1717), tretja pa čenstohovska Marijina podoba. Vse podobe so bile kronane in so lahko kronane samo z dovoljenjem papeža, je še nadaljeval novomašnik Janez Jurij Arnež.
Marijino kraljevanje v nebesih je povezano z njenim življenjem na zemlji. Tudi na zemlji je Marija kraljevala. Vladala je nad grehom po milosti Njenega Sina, ki je greh premagal. Marijina moč je bila v sodelovanju z Božjo milostjo, njeno vladarsko žezlo je bila ponižnost, predanost Božjemu načrtu in ustvarjalno izpolnjevanje Njegove volje.

Po pridigi so novomašniki podelili novomašni blagoslov, po sveti maši pa je sledila procesija z milostno podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi. Milostno podobo so nosili: Florijan Likar, Luka Čop, Štefan Čop in Pavlin Poličar.
Med procesijo so romarji peli litanije Matere Božje, ob koncu pa je v baziliki sledil blagoslov romarjev. Po sveti maši je pred milostno podobo Marije Pomagaj potekalo celonočno češčenje, ki so ga vodile različne molitvene skupine.

Pripravila: AEF

pridiga novomašnika Janeza Arneža

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije