Novice
25. september 2016
90. obletnica kronanja slike Marije Pomagaj v Lemontu V Slovenskem verskem središču v Lemontu (ZDA), kjer delujejo frančiškani, danes poteka slovesno praznovanje 90. obletnice kronanja slike Marije Pomagaj.

Ker je blaženi Anton Martin Slomšek zavetnik Slovenskega verskega središča in Slomškove šole v Lemontu je danes tam še prav posebej slovesno. Ob tem, da praznujejo Slomškovo nedeljo obeležujejo tudi pomemben jubilej, 90. obletnico kronanja slike Marije Pomagaj.
Sliko je leta 1926 okronal takratni ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič. Sliko Marije Pomagaj je za Lemont naslikal frančiškanski umetnik p. Blaž Farčnik. Pred desetimi leti je sliko osvežila umetnica Lilijana Brulc. Vse dogajanje v Lemontu je že od začetka v 1920 letih, pa do danes, pod okriljem zavetnice Slovencev, Marije Pomagaj.
Pred sveto mašo, ki je v slovenskem jeziku potekala ob 11. uri, je pevski zbor verskega središča v Lemontu zapel nekaj slovenskih pesmi. Po tradiciji na jubilej kronanja slovesno sveto mašo vedno daruje rektor brezjanske bazilike Marije Pomagaj. Tako je ob 90. obletnici sveto mašo vodil dr. p. Robert Bahčič. Somaševala sta p. Metod Ogorevc, gvardijan v Lemontu in p. Jozo Grbeš, kustos hercegovskih frančiškanov iz Chicaga.
P. Robert je v pridigi spregovoril o pomenu kronanja Marijinih podob: “Kronanje podobe je zunanje znamenje globokega spoštovanja, pobožnosti in trdne vere v Marijino priprošnjo in zaupanje v njeno varstvo in pomoč. Zato ni čudno, da so ji že v šestem stoletju pripisali krono. Krona pomeni zmagoslavje. In kaj je Marijino največje zmagoslavje, ki bo tudi naše? To, o čemer govori apostol Pavel, da bi dosegli večno življenje. Najglobljo razlago daje sv. Brigita v svojih videnjih: “Sin je rekel: Še drugo krono sem prihranil sam v sebi, in ta krona sem jaz, Bog sam. Ta krona pa je bila pripravljena za tistega, ki bo imel največjo ljubezen do mene. In to krono si pridobila ti, moja najdražja Mati, in jo zaslužila s pravičnostjo in ljubeznijo.”
In nadaljeval: “Kaj je tisto, kar ljudi vleče, da molijo pred to najbolj razširjeno podobo, kjer živijo Slovenci po svetu, tudi tukaj v Lemontu, na ameriških Brezjah? Edini odgovor je: vera! Tukaj ni pomembna stopnja vere, pomembna je predanost in zaupanje. Kdor zaupa in je predan, krepi svojo vero. Pred njeno podobo se srce popolnoma umiri. Kristjan dobro ve, da stoji pred Njo, ki je Mati, Mati vsakemu človeku in ga zato tudi razume. Mati se vedno razveseli vsakega sina ali hčere, ki pride k njej in nikogar ne obsoja. Ko se ob takem srečanju zreta iz oči v oči, Marija počasi pogled človeka usmerja v tistega, ki ga drži v svojem naročju. In takrat, če se človek oklene Jezusa, se z Njim začne nova pot vere in molitve.
Pomembno je, da se po Marijinem zgledu naučimo zaupati v Jezusovo prisotnost in bližino v našem življenju. Ta prisotnost in bližina nam govorita, da nismo sami v nobenem trenutku našega življenja. Sami nismo niti v lepih niti v težkih trenutkih. Marijina predanost in sprejetost božje volje nam o tem govorita.”

Po koncu svete maše so sledile še pete litanije Matere Božje ter družabno srečanje s kulturnim programom.

Vsem, ki danes v Lemontu praznujejo jubilej kronanja podobe Marije Pomagaj, želimo obilo blagoslova in naj jih še naprej spremlja Marijina priprošnja!

Pripravila: AEF

Fotografije