Novice
14. september 2016
Praznik povišanja svetega Križa "Hvalimo se s križem našega Gospoda Jezusa Kristusa, znamenjem našega odrešenja, življenja in vstajenja." (Gal 6,14)

Vsako leto 14. septembra obhajamo bogoslužni praznik povišanja svetega Križa. Nekdaj so ga imenovali najdenje svetega Križa. Praznik ima namreč zgodovinsko ozadje: cesarica Helena je z arheološkimi izkopavanji na Kalvariji leta 312 našla ostanke Jezusovega križa. Na tem mestu so pozneje pozidali znamenito cerkev Božjega groba, ki stoji še danes in jo mnogi romarji obiščejo. Cerkev so 14. septembra 335 slovesno posvetili in izpostavili v češčenje ostanke Jezusovega križa, pred leti pa so jo temeljito obnovili in jo rešili propada.

Praznik povišanja svetega Križa nima namena, da bi se spominjali samo zgodovinskih dogodkov, temveč nas praznik vabi, da bi se z vero in ljubeznijo zazrli v tistega, ki visi pribit na križu, na Jezusa našega Odrešenika. Križ je zaradi Jezusa za vsakega kristjana živa, pretresljiva govorica o trpljenju in smrti našega Odrešenika, zato je podoba Križanega Gospoda najlepša, najsvetejša in najbolj spoštovanja vredna podoba, ki jo kristjani častimo in molimo.

Na današnji dan goduje tudi slovenska frančiškanska provinca, saj nosi uradno ime: Slovenska frančiškanska provinca svetega Križa. Naj križ, “Drevo življenja”, med slovenskimi frančiškani obrodi bogate duhovne sadove, posebno še sadove novih redovnih poklicev.

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

Tekst: dr. p. Viktor Papež

Fotografije