Novice
10. september 2016
Molitveni dan za duhovne poklice Na Brezjah je danes potekal Molitveni dan za duhovne poklice za Nadškofijo Ljubljano. Slovesno sveto mašo je ob somaševanju številnih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.

Geslo letošnjega molitvenega dneva je “V družini je usmiljenje doma.” Molitveni dan se je ob 9. uri pričel z moliveno uro za duhovne poklice, ki jo je vodila župnija Tržič. Ob 10.30 pa se je na trgu pred baziliko pričela slovesna sveta maša, ki jo je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Somaševalo je 61 duhovnikov ljubljanske nadškofije, med njimi tudi ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Na molitveni dan za duhovne poklice je na Brezje skupaj z duhovnimi asistenti priromalo tudi 78 ministrantov.
V uvodu v sveto mašo je prisotne pozdravil dr. p. Viktor Papež in opozoril na pomen molitve za duhovne poklice. Brezje so zaznamovale marsikakšen duhovniški in redovniški poklic. Na Brezje prihajamo, ker nas Marija uči prositi.
Letošnji molitveni dan za duhovne poklice poteka v svetem letu usmiljenja, osrednja tematika pa je vezana na usmiljenje v družini. “Družine, kjer je usmiljenje doma, so gostoljubne do Gospodovih poslancev. To pomeni, da so vesele vsakega duhovnega poklica. Gospodovih poslancev take družine ne sprejmejo samo na zunaj, ampak jih sprejmejo tudi na znotraj.” Lahko preberemo v knjižici, pripravljeni za letošnji molitveni dan za nove duhovne poklice, svetost in stanovitnost poklicanih.

V pridigi je nadškof msgr. Stanislav Zore najprej pozdravil pomožnega škofa, duhovnike, redovnike, sestre redovnice, bogoslovce in seveda vse romarje, ki so na tak ali drugačen način priromali na Brezje. Nekateri so se na pot podali že zgodaj zjutraj, vse to, da bi v tem občestvu cerkve ljubljanske nadškofije Bogu naslovili prošnjo za nove duhovne poklice. Ponovil je besede p. Viktorja, da so Brezje zaznamovale marsikateri duhovniški in redovniški poklic. Marija nas uči prostiti, na kakšen način naj prihajamo pred Boga, na kakšen način naj prosimo in kakšno naj bo naše zaupanje, ko prosimo. Ko je namreč v Kani Galilejski zmanjkovalo vina, je Marija opazila zadrego, ki je grozila, da bo uničila praznovanje in je preprosto stopila k Jezusu in mu povedala, vina nimajo. Potem mu je prepustila odločitev in on je v svoji sinovski ljubezni naredil prvi čudež. Tako smo tudi mi danes prišli po Marijinem zgledu sem na Brezje, da po Mariji Jezusu izrečemo prošnje: Gospod, duhovnikov nam daj.
Kakor je uslišal Marijino besedo v Kani, tako bo uslišal tudi njeno in našo prošnjo na Brezjah. In to prošnjo, je še nadaljeval nadškof Zore, ne bomo izrekali samo danes, ampak vztrajno, kajti Gospod nas uči, da je treba vztrajno moliti in ne nehati. Tudi naša molitev za duhovne poklice mora biti vztrajna, nenehna, nikoli omahujoča, nikoli naveličana.
Nadškof Zore je še poudaril, da je potrebno še posebej prositi in moliti za starše, da bi znali tako kot Marija znali spremljati svoje otroke, jih razumeti. Marija je hodila za Jezusom, čeprav ga je naučila marsičesa.
Po koncu pridige je nadškof Zore poklical štiri bogoslovce ljubljanske nadškofije in jih sprejel med pripravnike za diakonat in prezbiterat:
Primož Meglič, iz župnije Ivančna Gorica; Marko Merlak, iz župnije Žiri, Rok Pogačnik iz župnije Radovljica in Peter Stele iz župnije Komenda.

Po končani sveti maši je v dvorani nad zakristijo potekalo srečanje ministrantov z nadškofom Zoretom.

Pripravila:AEF

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije