Novice
01. september 2016
Obletnica kronanja Marije Pomagaj "Srečna si, sveta Devica Marija, in vse hvale vredna. Iz tebe je izšlo sonce pravice, Kristus, naš Bog."

Na današnji dan, 1. septembra 1907, je škof Jeglič slovesno kronal milostno podobo Marije Pomagaj. Obletnica kronanja Marije Pomagaj na Brezjah je praznik v celotni Ljubljanski nadškofiji.
S tem, ko praznujemo obletnico kronanja milostne podobe Marije pomagaj z Brezij, praznujemo kronanje vseh naših molitev in prošenj, ki smo jih kdajkoli položili pred Marijino podobo. S svojimi molitvami in prošnjami odhajamo v globoke vode vere in tam zajemamo milosti in blagoslove. Tudi na današnji dan smo odrinili na globoko in se potopili v brezmejno morje Božjega usmiljenja, ki nam prihaja naproti tudi preko uslišanj Marije Pomagaj.

Med obema svetovnima vojnama, leta 1932, so ob 25-letnici kronanja milostne podobe, na Brezjah pripravili veliko slovesnost. Priprave na proslavljanje srebrnega jubileja kronanja milostne podobe so se začele že dva tedna pred dogodkom. Domači fantje so postavili 25 mlajev in 10 slavolokov. Na njih so bili venci, ki so jih napletla dekleta. Na visokih drogovih so plapolale zastave. Tudi hišni posestniki so okrasili svoja poslopja z venci, slavoloki, zastavami in lampijončki. Poročevalec časnika Slovenec je poudaril, da Brezje vse od kronanja (1. september 1907) niso bile tako slovesno okrašene. Trije orjaški dvojni venci so krasili cerkveno ladjo. Marijina kapelica je bila okrašena v stilu krone, vsa je bila v žarnicah in lučkah. Za slavnost je bila med 1. in 7. septembrom dovoljena polovična vožnja do železniške postaje na Otočah.
Tekst je iz časopisa Slovenec povzel dr. Damir Globočnik, ki pripravlja knjigo o zgodovini romarskega središča na Brezjah.

Pripravila: AEF

Fotografije