Novice
28. avgust 2016
22. nedelja med letom " Zakaj vsak, ki se povišuje, bo ponižan in, kdor se ponižuje, bo povišan." (Lk 14,11)

V evangeliju današnje nedelje srečamo Jezusa za mizo v hiši prvaka med farizeji. Ko je opazil, da si povabljeni izbirajo prva mesta za mizo, jim je povedal priliko, ki se dogaja med svatbo. »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹... Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto« (Lk 14,8,10). Gospod nam ne želi dati poduk o obnašanju, niti o hierarhiji oblastnikov. On vztraja pri tistem odločilnem, ki je ponižnost: »kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
Na koncu prilike Jezus predlaga prvaku farizejev naj ne vabi za mizo ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, ampak povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, ki ti ne morejo povrniti, da bo to res zastonjsko. Resnično povračilo bo dal na koncu Bog, ki vlada svetu.

Sveti Ludvik, francoski kralj, je uresničil to, kar je zapisano v Sirahovi knjigi:»Čim večji si, tem bolj bodi ponižen, potem boš našel milost pri Gospodu«. Tako je Ludvik zapisal v svoji duhovni oporoki svojemu sinu: »Če ti bo Gospod dal bogastvo, ne samo da se mu moraš ponižno zahvaliti, temveč dobro pazi, da ne postaneš slabši zaradi domišljavosti ali zaradi česa drugega, pazi, da ne se ne boš postavil nasproti Bogu in ga žalil z njegovimi darovi«. Prosimo Devico Marijo, naj nas voditi po poti ponižnosti, da postanemo vredni Božjega povračila.
(papež Benedikt XVI., vir: www.hozana.si)

Na 22. nedeljo med letom so k Mariji Pomagaj priromali romarji iz župnije Concordia Sagittaria, ki leži v provinci Benečija. Pri sveti maši ob 10. uri je ob rektorju brezjanske bazilike, dr. p. Robertu Bahčiču tako somaševal tudi župnij te župnije, Don Livio Corazza. Po sveti maši jim je p. Robert v dvorani nad zakristijo predstavil zgodovino romarskega središča Brezje in jim ob koncu še podelil blagoslov.

Pripravila: AEF

Fotografije