Novice
27. avgust 2016
Sobota 21. tedna med letom Danes goduje sveta Monika; svoje življenje je posvetila družini in molitvi za moža ter otrok. Iz njene priprošnje se je svojeglavi najstnik Avguštin spreobrnil ter postal cerkveni učitelj sv. Avguštin.

Sveta Monika je Avguština zgodaj poučila o verskih resnicah, on pa je zgodaj zašel na kriva pota; izgubil je vero in pristopil k manihejcem, ki so zanikali vsako krščanstvo.
Monika je zelo trpela, molila, jokala in prosila sina, naj se vrne na pravo pot. Zatekla se je k nekemu škofu, ki jo je potolažil: »Pojdi v miru, sin tolikih solza se ne more pogubiti.« Ko je Avguštin sklenil iti v Rim, ki je bil še bolj pokvarjeno mesto kakor Kartagina, ga je mati prosila in rotila, naj ostane. Zastonj! Zlagal se ji je, da bo spremil prijatelja do ladje. Mati je šla z njim. Zlagal se ji je še drugič, češ da ni ugodnega vetra, da ladja ne more odpluti, naj kar gre v Ciprijanovo cerkvico; ob zori jo bo že prišel iskat in ji povedal, kdaj odpluje ladja.
Ponoči se je vkrcal in ladja je odplula proti Rimu. Tihota in veličina morja pa sta Avguština tako prevzeli, da mu je pri srcu postajalo hudo zaradi krutosti do matere. Gledal je proti odmikajoči se afriški obali in v duhu videl mater, kako ga bo čakala, kako bo šla v pristanišče in tam spoznala, da jo je prevaral. Bilo je to leta 384. Monika pa ni strpela doma. Šla je za sinom v Rim in nato v Milano, kamor je šel Avguštin iz Rima. Tam se je dal krstiti. Sam pravi, da je bil pravzaprav krščen z materinimi solzami.
Ko sta se vračala v Afriko, je Monika v rimskem pristanišču Ostiji zbolela. Vsa srečna je govorila: »Kaj naj še delam na zemlji? Le eno je bilo, za kar sem želela živeti: da bi tebe, moj sin, videla krščenega. Zdaj mi je Bog to željo izpolnil.« Prosila ga je, naj se je spominjajo pri maši, in tam umrla leta 387.

Marija Pomagaj je danes sprejela številne romarske skupine, od vsepovsod. K sveti maši ob 10. uri, ki jo je pri zunanjem bogoslužnem oltarju daroval p. Tomaž Menart, so priromali: – romarji iz Velike Doline, z župnikom Janezom Zdešarjem, – romarji iz Dola pri Hrastniku, z župnikom Francem Ornikom, – romarji iz Frama, z župnikom Francem Dermolom.

Po sveti maši so v atriji ob cerkvi svoj program pripravili udeleženci oratorija iz Leš, pri Mariji Pomagaj pa je sveto mašo za peš romarje iz Sorice daroval župnik.

Kot je pri današnji pridigi dejal p. Tomaž, k Mariji Pomagaj romajo številni, iz vseh koncev domovine in tujine; tako je bilo tudi danes. S skupino ali posamezniki, mnogi z avtobusi, številni tudi peš, a vsi s ciljem priti k Božji Materi in se ji zahvaliti za milosti in prositi za blagoslov.

Pripravila: AEF

Fotografije